Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eefje de Vries, BDO Accountants & Adviseurs over ijzeren voorraadstelsel:

"Onbekend maakt onbemind maar het is een fiscale kans om winstneming uit te stellen"

Tholen - De Hoge Raad besloot in 1956 dat het is toegestaan om het ijzeren voorraadstelsel te gebruiken voor de fiscale balans. Bent u al afgehaakt? Dat geldt voor veel bedrijven die dit stelsel niet kennen, maar mogelijk lopen ze hierdoor wel belastingvoordeel mis. Eefje de Vries van BDO Accountants & Belastingadviseurs licht het stelsel toe.

Wat is het ijzeren voorraadstelsel?
Waardering volgens het ijzeren voorraadstelsel is toe te passen voor het deel van de voorraad dat constant uit dezelfde, soortgelijke of soortverwante zaken bestaat. De soortgelijkheid of soortverwantheid moet terug te voeren zijn op gelijkwaardigheid in aard, kwaliteit en prijs op de inkoopmarkt. Als dat zo is, mogen bedrijven de duurzaam aan te houden ijzeren voorraad waarderen naar het prijspeil aan het begin van het jaar van invoering van het stelsel. Dit is de zogenoemde basisprijs.

"Het ijzeren voorraadstelsel is een wat onbekend voorraadsysteem. Vooral in de jaren ’50 is er veel jurisprudentie ontstaan over het ijzeren voorraadstelsel. Uit het arrest van 7 maart 1956 blijkt dat het is toegestaan om het ijzeren voorraadstelsel te gebruiken voor de fiscale balans. Dit arrest zegt in feite dat als je een bepaalde voorraad nodig hebt om je bedrijfsvoering uit te voeren en deze ook steeds weer moet kopen, dat het oneerlijk is dat je al winst moet nemen op de voorraad die je verkoopt", vertelt Eefje.

Sporadisch toegepast
"De Hoge Raad heeft in 1956 al bepaald dat het deel van de winst dat nodig is om de ijzeren voorraad in stand te houden, niet in de belastingheffing mag worden betrokken. Hoewel er ook wel discussie is over de toepassing van dit stelsel, is het tot op heden een uitspraak waarmee we het mogen doen. In de praktijk zien we dit stelsel maar sporadisch toegepast worden bij klanten, maar dat is deels ook omdat klanten er onbekend mee zijn. Wij adviseren onze klanten regelmatig om dit stelsel toe te passen en dat wordt vaak positief gewaardeerd."
"Onbekend maakt onbemind. Ook door de eis dat je een soortgelijke en soortverwante voorraad moet hebben, kan niet ieder bedrijf er gebruik van maken. Maar het is, zeker ook in de AGF-handel, wel een fiscale kans om vrij langdurig je winstneming uit te stellen. Ik zeg niet dat ieder AGF-bedrijf over kan en moet naar ijzeren voorraadstelsel, maar het kan in voorkomende gevallen wel een voordeel opleveren. Het is belangrijk dat men weet dat er fiscaal nog iets anders mogelijk is dan het voorraadstelsel waarop je in de commerciële jaarrekening omgaat met je voorraadwaardering", stelt Eefje.

Gevraagd naar de neveneffecten van het ijzeren voorraadstelsel, geeft de belastingadviseur aan dat het wat complexer is om in een ander systeem dan de commerciële jaarrekening de voorraad te waarderen. "Verder zijn er collega's die zich afvragen hoe lang deze uitspraak van de Hoge Raad van bijna 65 jaar geleden nog zal standhouden. Er zijn collega’s die dit stelsel achterhaald vinden en daarom verwachten dat er ooit nog wel een keer een belastinginspecteur komt die het stelsel ter discussie zal stellen. Maar ook dan is er echt wel een goede argumentatie nodig om de Hoge Raad om te krijgen. En dan hebben bedrijven er in elk geval een tijd van kunnen profiteren!"

Voor meer informatie
Eefje de Vries
Partner belastingadvies
BDO Accountants & Belastingadviseurs
Tel: +31 (0)78 – 632 34 20
[email protected]  
www.bdo.nl/flowers-food