Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Peeters, Fruitconsult; Bernd Feenstra, Xenia Europa

“Een procent uitval is een cent minder maar de Xenia kan tegen een stootje”

Tholen – Tussen de regenbuien door inspecteren Jan Peeters van Fruitconsult en Bernd Feenstra van Xenia Europa de boomgaard met Xenia peren op de proeftuin Randwijk. De peren hebben eerder wat hagelschade opgelopen maar Jan wijst erop dat ondanks de schade de meeste peren wel weer wat uitgroeien. “Je ziet dan toch dat deze peren tegen een stootje kunnen,” vertelt Jan terwijl hij aandachtig de kwaliteit beoordeelt.

Jan Peeters (Fruitconsult) en Bernd Feenstra (Xenia Europa) in de proeftuin Randwijk

Vruchtbare samenwerking met Fruitconsult
Op de proeftuin Randwijk staan er sinds 2007 perenbomen van Xenia. Anno 2020 gaat het om een halve hectare conventionele- en 3000 meter biologische peren van dit clubras die gebruikt worden voor diverse teeltdemonstraties en -onderzoeken. “We zijn ooit begonnen met kijken wat de optimale onder- en tussenstam is voor de bomen,” vertelt Jan. “Waar we nu vooral mee bezig zijn is het perfectioneren van het spuitschema voor telers en kijken hoe we de maatsortering, smaak en productie van de peer het beste kunnen optimaliseren. Dit jaar gaan we ook voor het eerst de teeltdemonstraties combineren met het bewaaronderzoek. Die twee zijn namelijk sterk met elkaar verbonden dus dat kan voordelen bieden.”

Op de proeftuin Randwijk staat 3000 meter aan biologische Xenia en 0,5 hectare conventioneel

De resultaten, adviezen en bevindingen die Fruitconsult registreert, worden middels nieuwsbrieven en bijeenkomsten op locatie doorgezet naar de aangesloten Xenia telers in Europa. “Op deze manier hopen we de teelt van Xenia in Europa meer te uniformiseren,” vertelt Bernd. “De lange samenwerking met Fruitconsult heeft daarnaast twee belangrijke voordelen voor ons. Ten eerste kunnen we snel schakelen als actuele ontwikkelingen in de teelt en op de markt hiertoe aanleiding geven. Denk bijvoorbeeld aan de uitfasering van Mancozeb, hier proberen we gezamenlijk en snel op in te spelen met alternatieven. Ten tweede kunnen we al in de toekomst kijken hoe de perenbomen zich gaan gedragen omdat we hier al bomen van bijna 15 jaar oud hebben staan. We zien bijvoorbeeld dat de opbrengst van de oudste bomen nog altijd optimaal is.”

De Xenia kan wel tegen een stootje, de uitval is minimaal ondanks de hagel eerder dit jaar

De Xenia peer blinkt volgens Bernd vooral uit in smaak, houdbaarheid en de hoge opbrengst van de bomen. “Je kan hier als teler relatief snel rendement uit halen. Met de resultaten van de verschillende teeltonderzoeken en het teeltadvies van Fruitconsult hopen we die rendementen nog verder te verbeteren want een procent uitval is al gauw een cent minder voor de teler.”

Biologische of duurzame peren
Het is voor Jan en Bernd duidelijk dat de Xenia kansen biedt voor de biologische telers en voor telers die willen omschakelen. “De Xenia kan veel hebben,” legt Jan uit. “Dat is deels te danken aan zijn Oost-Europese roots waar men voor 1989 minder de beschikking had over beschermingsmiddelen voor de teelt. Dat is niet alleen een pluspunt voor de biologische teler maar ook om de conventionele teelt te verduurzamen. “Ik spreek zelf dan ook het liefst over biologische en duurzame Xenia peren,” aldus Bernd. 

Er is alleen nog een uitdaging als het gaat om  de maat van de biologische Xenia peer. “Voor bio betaal je nu eenmaal wat meer en dus zie je hier traditioneel meer vraag naar kleinere maten. Anderzijds zijn we daarmee ook onderscheidend,” vertelt Bernd. “Met Fruitconsult kijken we hoe we door zettingsbevordering, maatbeheersing en snoei  nog beter kunnen inspelen op de biologische vraagmarkt.”

Het is nog wachten tot september tot ze weer geplukt kunnen worden

Verkoopseizoen kan verlengd worden
De oogst laat nog even op zich wachten, die volgt na de pluk van de conference. “Medio september start de pluk,” vertelt Bernd. “Grof gezegd loopt het seizoen van oktober tot juni maar dit jaar waren we al in april uitverkocht. De vraag groeit  al een tijdje iets sneller dan het aanbod. De verkoopprijzen zijn daardoor gelukkig al jaren stabiel. We groeien nog wel maar wel met de rem erop. Als we alle aanvragen voor uitbreiding inwilligen  dan zou prijsdruk op de markt kunnen ontstaan en dat zou zonde zijn na alle investeringen door onze telers, leveranciers en afzetpartners van Xenia Europa.”

Noordwest Europa belangrijkste marktgebied
De grootste afzetmarkten voor onze peren zijn Duitsland en Oostenrijk. “Daar groeien we het hardst,” vertelt Bernd. “De biologische markt is hier ook een stuk groter dan in Nederland. Daarnaast verkopen we veel in andere landen van Noordwest Europa zoals Denemarken, Finland, het VK, Ierland en Frankrijk. En ook in Nederland zien we een gestage groei van onze afzet.  Relatief veel van het klasse 2 fruit gaat naar de Oost-Europese markt. Verder proberen we voet aan de grond te krijgen in Zweden, Spanje en Portugal. Door met één verkooploket te werken kunnen we de prijzen stabiel houden met  als doel een stabiel en duurzaam evenwicht van vraag- en aanbod in de verschillende marktgebieden.

Voor meer informatie
Bernd Feenstra
Xenia Europa BV
Tel: +31 (0)6 444 96 001
[email protected]
www.xeniapeer.nl

Jan Peeters
Fruitconsult
Tel: +31 653 410 921
[email protected]
www.fruitconsult.com