Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Elena Malkova:

"Leiders worden gemaakt, niet geboren"

Toen ik voor het eerst gepromoveerd werd naar een managementfunctie (lang geleden), moest ik mijn team leiden, gewapend met 15 jaar verkoopervaring en ongeveer 7 dagen managementtraining (in totaal). Als ik nu terugkijk, realiseer ik me dat ik niet alleen worstelde met een baan waar ik niets van wist, maar dat ik ook niks van bakte, vertelt Elena Malkova in deze column. Hoewel mijn afdeling uitstekende resultaten had en ik achteraf zelfs door verschillende teamleden werd bedankt voor hun professionele successen, was ik geen teamleider, ik was een dril-sergeant.  Dat was de enige manier hoe ik wist leiding te geven. En het vroeg geen speciale vaardigheden.

Dat zie ik nog steeds bijna elke dag in het bedrijfsleven. Mensen krijgen promotie, niet omdat ze bekwaam zijn om te leiden, maar vanwege hun mooie verkoopcijfers. We zijn geneigd te geloven dat een ervaren salestijger een garantie is om een succesvol leider van een salesteam te worden.

Maar de kans hierop is 25%. Slechts 1 op de 4 van ons zijn geboren leiders, die anderen kunnen inspireren en motiveren. Maar zelfs zij hebben hulp nodig in het verkrijgen van vaardigheden om mensen te managen.  Deze hulp bestaat bijna niet in de AGF-wereld, zelfs niet vandaag de dag. Als gevolg daarvan zie ik veel bedrijven en commerciĆ«le teams onder leiding van twee soorten managers:

1. "Ik heb de macht" - managers: ze zijn gepromoveerd door hun ambitie en sterke aanwezigheid. Ze hebben geen idee hoe ze leiding moeten geven, maar ze geloven dat ze het wel weten. Het is hun taak om aan de macht te blijven. Ze merken niet (of geven er niet om) dat ze respect verliezen, dat mensen lijken te komen en gaan, en er heerst een sfeer van geroddel en wantrouwen op de werkvloer.

2. "Ik heb de verantwoordelijkheid" - managers: ze zijn gepromoveerd vanwege hun goede resultaten en betere people skills. Ze hebben geen idee hoe ze moeten leiden, maar willen het niet (te veel) laten blijken. Dus ze zouden om hulp kunnen vragen in de vorm van een training, maar na een 3-daagse intensief, gekozen door HR-afdeling (zeer duur en totaal nutteloos omdat er geen vaardigheden gevormd kunnen worden in 3 dagen), worstelen ze in hun werk, niet in staat om resultaten te bereiken die ze willen/moeten bereiken.

Beide zijn helaas niet het type dat een bedrijf of een team naar nieuwe successen kan leiden. Meestal omdat ze niet weten hoe. De vraag is niet zozeer: waarom promoten we die mensen? De vraag is: waarom helpen we hen niet na de promotie?

Leiders worden gemaakt, niet geboren. Laten we hen maken!

Voor meer informatie:
Elena Malkova
Confidenca Coaching
+31 630335210
[email protected]
www.confidencacoaching.com

Publicatiedatum: