Met het slaan van de eerste paal van het eerste nieuwe gebouw krijgt de herontwikkeling van de Groothandelsmarkt in de Spaanse Polder definitief vorm. Op 28 mei ging de heimachine aan het werk. Door de coronamaatregelen zonder ceremonieel, maar dat maakt de start niet minder bijzonder voor Jan Brouns, van Urban Industrial, sinds 2016 eigenaar van de Groothandelsmarkt.
Jan Brouns van Urban Industrial (foto: Arnoud Verhey fotografie)
De nieuwbouw verrijst op een perceel aan de Vlaardingweg, tegenover de ingang van de Groothandelsmarkt aan de Industrieweg. “Het ligt aan de overkant van de straat, maar qua signatuur en functie vormt dit deel straks wel één geheel met de rest van de Groothandelsmarkt”, vertelt Jan Brouns. Naar verwachting is het pand en de buitenruimte in het eerste kwartaal van 2021 klaar voor gebruik.
Op nummer 51-55 aan de Vlaardingweg komt een complex met bedrijfshallen in verschillende formaten, met ondersteunende kantoorruimte en mogelijkheden voor een productiekeuken en horeca. “We onderzoeken wat we aan horecafuncties voor Spaanse polder kunnen creëren.” Het totale complex wordt 5.000 m2 groot. Aan de voorkant van het twee verdiepingen tellende pand is ruimte voor klein verkeer, aan de achterkant komen laadstations voor vrachtverkeer.
Complexe puzzel
De huidige huurders zullen deels hierheen verhuizen. In de loop van 2021 start naar verwachting de sloop van de eerste oude bedrijfsruimtes. In fases zal de oudbouw plaats maken voor nieuwbouw. “Een complexe puzzel, want we willen natuurlijk de meeste huidige huurders goed onderdak blijven bieden. We willen het huidige ecosysteem niet te veel beschadigen”, zegt Jan Brouns.
Na de zomervakantie start de tweede fase van de nieuwbouw, aan de zuidkant van de Groothandelsmarkt, ook aan de Vlaardingweg. Daar bouwt Urban Industrial meer ruimte voor zelfbedieningsgroothandels, de cash & carries.
Ontwikkelplicht
Gemeente Rotterdam verkocht de Groothandelsmarkt in 2016 aan Urban Industrial, met de verplichting om het hele gebied opnieuw in te richten. De huidige bedrijfshallen zijn bijna 60 jaar oud en voldoen niet meer aan de moderne eisen. Ze zijn volgens Brouns “te klein, technisch verouderd en een logistiek verre van optimaal.”
De afgelopen vier jaar heeft Urban Industrial percelen aan het gebied toegevoegd, zodat het nu in totaal zo’n 10 hectare groot is. Als alles in 2024 af is, biedt de Groothandelsmarkt 40.000 m2 ruimte voor foodgerelateerde bedrijven in plaats van de huidige 14.500 m2
De uitbreiding en vernieuwing van de Groothandelsmarkt geeft een kwaliteitsimpuls aan de Spaanse Polder. Het versterkt de uitstraling van het gebied voor nieuwe en gevestigde ondernemers.
Sleutelwoord flexibiliteit
Sleutelwoord om de Groothandelsmarkt toekomstbestendig te maken is flexibiliteit in ontwerp. “We moeten de komende 40 jaar met verschillende gebruikers en hun eisen kunnen meebewegen.” Die flexibiliteit komt bijvoorbeeld terug in de volumes van de aangeboden bedrijfsruimtes. In plaats van de standaard 100 m2 met 6 m vrije hoogte nu, biedt Urban Industrial eenheden van circa 300 tot 3.000 m2 met 10 m vrije hoogte. Die eenheden zijn makkelijk uit te breiden, door wanden te verplaatsen. “Alles wat in het nieuwe gebouw geen productiekeuken is, kan verschillende functies krijgen, bijvoorbeeld opslag in plaats van handelsruimte. Het ontwerp is gericht op flexibiliteit en multifunctionaliteit”, legt Brouns uit.
Diversiteit
“Een groothandelsterrein als dit heeft zeker toekomst. Wel zal het karakter veranderen. Nu is de groothandel nog dominant; onder meer voor etnische winkeliers in de stad verzorgen onze huurders een belangrijke inkoopfunctie. Weliswaar zien we ook bij die winkeliers een schaalvergroting, maar de groothandel en ook de cash & carries zullen voorlopig nog een belangrijke rol blijven spelen. We zetten in op uitbreiding met cash & carries met een meer diverse, internationale achtergrond. Naast de Turkse en Aziatische ook Oost-Europese bijvoorbeeld”, zegt Brouns.
Productie integreren
Brouns verwacht een integratie van handel en productie. Het afgelopen jaar experimenteerde de Groothandelsmarkt met een productiekeuken in het oude restaurant. Dat resulteert in een vaste productiekeuken in de eerst nieuwbouw. “De omvang en hoe we die keuken gaan exploiteren – per dagdeel verhuren of juist eigen keukens aanbieden voor korte periodes – ligt aan de wensen van gebruikers.”
Daarnaast zet Urban Industrial in op startende foodproducenten die op zoek zijn naar een plek vanwaar ze zowel de productie als de afzet kunnen verzorgen.
Combi-logistiek
In een duurzame stad, kan de Groothandelsmarkt ook een functie hebben een stapje verderop in de voedselketen. “De lastmile-foodvoorziening. Deze plek, met een concentratie van foodhandel en -productie, dicht bij de stad en bij grote wegen, is de perfecte basis voor een logistieke foodhub. Om het transport van voedingsmiddelen op een duurzame manier de stad in te brengen via combi-logistiek. Alle ondernemers, die op dit terrein geconcentreerd zijn, kunnen van zo’n logistieke verzamelservice gebruik maken. Wij geloven dat die clustering de toekomst heeft en tot veel meer kruisbestuiving leidt.”
Bron: Rotterdam Food Cluster