Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Rosillo, Los Pisaos: "We kunnen niet op tegen de prijzen van Egypte"

Areaal Spaanse zoete aardappelen daalt

Er worden momenteel volop zoete aardappelen geoogst in Spanje. Ondanks het succes van vorig seizoen, toen de hoge vraag de prijzen lang op een goed niveau hield, is het areaal dit jaar gedaald en staan de prijzen momenteel onder druk, mede door de felle concurrentie vanuit Egypte.

Francisco Rosillo, verkoper bij Los Pisaos, een bedrijf uit Motril dat zich toelegt op de teelt van biologische zoete aardappelen, legt uit dat voor de eerste volumes, die tussen 15 en 20 juni werden gerooid, acceptabele prijzen werden betaald. “Maar daarna hadden we gaandeweg te maken met een overaanbod. Door de hoge prijzen van vorig jaar kozen veel telers voor vroege rassen en in augustus kwamen deze volumes ineens allemaal op de markt. Maar deze rassen bewaren niet zo goed zoals bijvoorbeeld de Beauregard en je moet ze dan ook heel snel verkopen. Dat heeft vooral te maken met het hoge suikergehalte. Bovendien is de schil van die vroege rassen niet zo stevig waardoor er bij de minste wrijving schade optreedt”, legt Francisco uit. “De markt absorbeert geen volumes zoals vorig jaar en er werden agressieve promotiecampagnes gevoerd, wat ertoe heeft geleid dat de biologische en conventionele zoete aardappel zich momenteel op hetzelfde prijsniveau bevinden”.

Het bedrijf uit de provincie Granada onderwerpt de zoete aardappelen aan een specifiek rijpingsproces om de houdbaarheid van het product te verlengen. Zo wordt het afzetvenster voor deze biologische zoete aardappelen behoorlijk lang. “Een verse zoete aardappel geeft uiteindelijk meer problemen op de markt dan een gerijpte zoete aardappel. Ook is de brix van gerijpte zoete aardappelen hoger omdat het percentage water lager ligt”, benadrukt hij.

De grootste concurrentie voor de Spaanse zoete aardappelsector komt van teeltgebieden waarvan het afzetvenster evenwijdig loopt met dat van Spanje, zo legt Francisco uit. Op dit moment bieden de Verenigde Staten nog heel wat product aan, maar ook Egypte komt al stevig opzetten met aanzienlijke hoeveelheden. “De Egyptische zoete aardappel is voor ons bikkelharde concurrentie, want zijn prijs in markten zoals Nederland is belachelijk laag, zelfs beneden onze productiekosten, terwijl de kwaliteit van het Egyptische product toch te wensen overlaat. Het probleem is dat Egypte met zijn prijs een precedent schept. En daar kunnen wij niet tegenop”, vertelt Francisco. "Zo wordt de zoete aardappel uiteindelijk bijna een commodity."

Afname areaal in Spanje
Ondanks de hausse van de zoete aardappel op meerdere markten, is het areaal in Spanje dit seizoen met 10% tot 15% gedaald ten opzichte van vorig seizoen. “De productiekosten zijn met 30% gestegen als gevolg van de preventiemaatregelen in het kader van corona en veel restaurantketens die ook zoete aardappel zijn beginnen te gebruiken in hun gerechten, moesten hun activiteiten stopzetten vanwege de pandemie”, legt Francisco uit.

De zoete aardappel is een gewas dat behoorlijk wat product genereert dat niet geschikt is voor de versmarkt. Tussen 30% en 50% van de productie gaat naar de verwerkende industrie, zo zegt de verkoper van Los Pisaos. "Vroeger bood de industrie nog een redelijke prijs, maar naarmate het aanbod groter werd, daalde de prijs voor zoete aardappelen en de telers die niet de vereiste kwaliteit halen, moeten zich noodgedwongen terugtrekken omdat ze in de rode cijfers belanden."

Naast biologische zoete aardappelen teelt Los Pisaos tot wel 50 verschillende groenten. “We zijn reeds begonnen met de aanplant van spitskool en alle bladgroenten. Eind oktober/begin november beginnen we dan met het poten van aardappelen. Dit jaar hebben we besloten niet te groeien. We zullen voortbouwen op wat we vorig jaar hebben gedaan, zowel qua areaal als qua volumes”, zegt Francisco, die ook nog meegeeft dat het bedrijf dit seizoen, net zoals bij de pompoen, zal proberen om zijn biologische zoete aardappel van Spaanse bodem jaarrond aan te bieden. Dat moet lukken dankzij percelen in diverse teeltgebieden over het hele land en de verbetering van de bewaarprocessen.

Voor meer informatie:
Frutos Los Pisaos
Rambla de Puntalón
Camino de las Ventillas s/n,
18600 Motril (Granada) - Spanje
Tel: +34 958 069 116
lospisaos.es


Francisco Rosillo // [email protected] // +34 625 877 670
Francisco García // [email protected] // +34 637 826 116
Guillermo Justo // [email protected] // +34 661 319 360