Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Roland Wirth (Frigotec GmbH) over de voordelen van Softripe-fruitrijping

"We willen vruchtschade richting nul te reduceren"

Na het winnen van de zilveren onderscheiding bij de Innovation Award van de Fruit Logistica in 2019, wordt het nieuwe fruitrijpingssysteem Softripe inmiddels in talrijke Europese rijperijen succesvol ingezet. Vergeleken bij de klassieke rijperij-uitrusting leidt de technologie uit  Duits-Braziliaanse productie aantoonbaar tot minder afschrijving, een langere houdbaarheid en - niet in de laatste plaats - een betere kwaliteit van het fruit in de schappen, schetst Roland Wirth, directeur van Frigotec.


Roland Wirth (r) stond tijdens het Duitse groenten- en fruitcongres samen met zijn collega's voor een gesprek ter beschikking.

"Stressvrij" fruit
Bij de vertrouwde, conventionele rijpingstechnologie die in veel rijperijen wordt toegepast, zijn er uitsluitend rijpingsprogramma's met vaste tijden, waardoor handmatige correcties of uitsorteren door de rijpingsmeester noodzakelijk is. "Niet zelden wordt een te hoge concentratie van het natuurlijke rijpingsgas ethyleen gebruikt, waardoor het fruit gestrest en verzwakt in het schap van de supermarkt belandt. Men probeert dit met alternatieve nabehandelingsmethodes, zoals bijvoorbeeld coating, te verbeteren.“

Volledige en betrouwbare controle
"Het was ons doel om nieuwe maatstaven te zetten bij de vruchtkwaliteit en de innerlijke schade tot nul te reduceren“, vertelt Roland over het idee achter Softripe. De fruitrijping vindt plaats in een nauwkeurig gestuurde en gecontroleerde atmosfeer. Dit biedt het fruit de nodige omstandigheden voor een optimaal, biologisch rijpingsproces. "Door op het juiste moment ethyleengas toe te voeren en minimale concentratie in afhankelijkheid van de vrucht wordt een volledige en betrouwbare controle op ieder moment gegarandeerd.“

Win-winsituatie voor de gehele fruitbranche
Voor de fruithandelaar is de methode binnen korte tijd rendabel, aangezien reclamaties en productverlies gereduceerd worden en er bespaard kan worden op het sorteringsproces. Bovendien is de rijpingstijd korter en beter te plannen, waardoor men tegenover de afnemers een verhoogde flexibiliteit kan garanderen. "Het belangrijkste is echter dat de consument een stabiele, eetrijpe en houdbare vrucht ter beschikking gesteld wordt. Zo kunnen niet alleen de verkoopcijfers in de categorie exoten verhoogd worden, maar men levert als handelaar op deze wijze ook een waardevolle en belangrijke bijdrage aan het thema duurzaamheid: een win-winsituatie voor de gehele fruitbranche!“

De Softripe-methode heeft zich inmiddels bij talrijke innovatieve rijperijen bewezen en leidt tot ready-to-eat fruitproducten van unieke kwaliteit. Het fruit rijpt in tegenstelling tot klassieke technologieën van binnen naar buiten: hierdoor blijft de schil van exotisch fruit stevig en stabiel en het vruchtvlees wordt zacht en aromatisch. Roland: "Engeland loopt momenteel voorop bij de rijping van avocado's. Verdere projecten lopen onder meer in Nederland en Zwitserland. Mijn wens zou echter zijn dat ook de Duitse handel het potentieel en de voordelen van deze innovatie meer erkent en toepast."

Hier gaat u naar onze fotoreportage van het evenement.

Voor meer informatie:
Roland Wirth
Frigotec GmbH 
[email protected] 

www.softripe.com
www.frigotec.de