Gaat Siciliaanse gember de markt veroveren? De Italiaan Amedeo Amato denkt van wel, zo gaf hij in het artikel op deze site aan. Het bedrijf OrganicSur, actief als gemberimporteur, reageert en vindt dat er teveel aandacht wordt geschonken aan het begrip food miles. Het bedrijf geeft onderstaande reactie:
"We merken dat er pogingen ondernomen worden tot het telen van gember op verschillende hoogteliggingen in Italië. Ons bedrijf importeert al sinds 1997 groenten en fruit van 'de andere kant van de wereld' en we zijn van mening dat dit niet als verkeerd dient te worden beschouwd (zoals in voornoemd artikel wordt gesteld)."
"Wij hebben de indruk," vervolgt OrganicSur, "dat het concept 'voedselkilometers' overdreven wordt benadrukt alsof het een absolute alles overtreffende waarde is geworden. Als zodanig wordt het aangegrepen het beoordelen van tuinbouwproducten op het gebied van authenticiteit, milieuaspecten en bovenal de gezondheid van de consument."
Het standpunt van OrganicSur omtrent dit onderwerp is dat sinds het voedselkilometerconcept werd geïntroduceerd, mede vanwege de betere traceerbaarheid van producten, dit idee beperkt blijft tot niets meer dan een geografische connotatie die niet langer representatief is als middel om aan de consumentenverwachtingen te voldoen."
"Laten we terugkomen op het betreffende artikel en de woorden waarmee het begint. Wij waarderen het zeer dat "iemand geïntrigeerd kan zijn door de gezondheidsvoordelen die gember te bieden heeft..." en we zijn blij dat zelf in Europa de bekendheid van de heilzame eigenschappen van deze wortel toeneemt. Tegelijkertijd zijn we ontsteld dat zelfs vandaag de dag niet alleen een vorm van geforceerde en impactvolle tuinbouw gepromoot blijft worden maar dat men de consument wil doen geloven dat agrarische minpunten alleen betrekking hebben op de productie in veraf gelegen teeltgebieden en niet op de lokale teelt. Op basis van onze jarenlange ervaring en het feit dat we sinds 2014 een teeltproject in Peru runnen op meer dan 200 hectare, waar biologische, Fairtrade gember wordt geteeld, en waar wij wekelijks verse ladingen van binnenkrijgen, durven we dit te beweren. We brengen een product naar Europa dat afkomstig is uit het ongerepte hart van Peru, waar de Andes en het tropische Amazoneklimaat samenkomen en waar we een groot economisch verschil maken voor de inheemse gemeenschap."
"Het artikel gaat verder met het aanhalen van de Siciliaanse teler, die beweert dat "Italiaanse gember daarom veel duurzamer en van superieure kwaliteit zou zijn", zonder hierbij de organoleptische eigenschappen te vermelden. "De dwingende aard van deze opmerkingen lijkt te zijn ingegeven door een 'protectionistische en chauvinistische' marketingbenadering waarbij aangenomen wordt dat Italiaanse teelt gelijk staat aan een beter product."
"Het zou echter gepast zijn om te onderzoeken wat de werkelijke koolstofvoetafdruk is van een teelt zoals deze, die plaatsvindt in Centraal-Peru, waar het klimaat en de bodemsamenstelling optimaal zijn. Dankzij de hoge ligging, tussen de 800 en 1.200 m boven zeeniveau en met hellingen van 10% zijn de omstandigheden voor de gemberproductie hier ideaal. Deze specifieke omstandigheden maken het mogelijk om gember te telen zonder kunstmatige irrigatie, gewasbescherming en het risico op wateraccumulatie, die de toepassing van synthetische producten noodzakelijk maakt om de talrijke ziekten te bestrijden waaraan de gemberteelt in kassen en laaggelegen gebieden wel blootstaat. De Peruaanse gemberwortels kunnen dus profiteren van bodemcondities waarin zij een volledige cyclus van minimaal negen maanden kunnen voltooien, in tegenstelling tot in Italië, waar de groeicyclus noodgedwongen tot vijf à zes maanden beperkt blijft vanwege het klimaat en de lagere ligging."
"Met het oog op de geforceerde omstandigheden die nodig zijn voor de teelt van gewassen in ongeschikte gebieden vragen we ons oprecht af of Italiaanse gember wel over de in het artikel genoemde superieure eigenschappen kan beschikken. Om onze twijfels te bevestigen, zou het afdoende zijn om aan koks te vragen welke gember zij gebruiken voor hun gerechten."
Gabriel Caja Julcarima, één van de kleinschalige Peruaanse telers die met hart en ziel op zijn land werkt. De telers staan garant voor kwaliteit en telen nu al meer dan vijf jaar biologische gember voor de Italiaanse markt.
"Tot slot stellen we dat onze Peruaanse gember en kurkuma een voorname bijdrage leveren aan de omstandigheden van gezinnen die anders geen duurzame bron van inkomsten zouden kunnen vinden. We blijven vertrouwen op deze 'campesinos' die aan de andere kant van de wereld een veilig, schoon duurzaam en ethisch verantwoord product telen."
Contact:
Dott. Franco De Panfilis
Cell.: (+39) 335 5420170
Tel.: (+39) 051 6264151
Email: [email protected]
Web: www.organicsur.it
Wil je meer foto's en video's zien van ons gember-, kurkuma- en laosproject in Peru? Ga naar Instagram: lacampinaperu