De zoete uienoogst uit de Cevennen was goed, het afzetseizoen kende een goede start en men was optimistisch. Dit optimisme werd echter een stuk minder op 19 september 2020, een datum die de telers nog lang zal bijblijven. Kolkend water stroomde over hun velden in de hoge vallei van Hérault na een korte periode waarin een ongekende hoeveelheid regen viel: bijna 710 mm in 6 uur in Valleraugue.
De gedachten van de telers gaan uit naar de getroffen families en de honderden slachtoffers. De omvang van de ramp is zodanig dat de uitkomsten verre van definitief zijn. Er moet nu vooral opgeruimd worden en we weten nu al dat de wederopbouw lang zal duren. De wegen zijn zwaar beschadigd en sommige dorpen zijn nog steeds onbereikbaar. Het hele teeltgebied van de zoete ui met de BOB van de Cevennen is aangetast. Waarschijnlijk is minstens de helft van de van de zoete uientelers in de Cevennen hierdoor getroffen.
De oogst van 2020 was al opgeslagen en veiliggesteld, maar de rijtjespercelen (faïsses) zijn enorm beschadigd. Veel droge stenen muren waren niet tegen het vele water bestand en de akkergrond werd erdoor weggespoeld. De irrigatiesystemen moeten weer worden opgebouwd. De Taleyrac-vallei en het gebied rond Mandagout en Valleraugue, die het grootste deel van de teelt van zoete uien van de Cevennen vertegenwoordigen, hebben de zwaarste prijs betaald. Sommige telers zijn meer dan een derde van hun teeltgebieden kwijtgeraakt.
Ook de appelboomgaarden hebben veel te lijden gehad aangezien ze zich in de meeste gevallen op de bodem van de vallei bevinden, waar de grond dieper is. De oogst was er nog lang niet voltooid. Op sommige plekken zijn zelfs bomen ontworteld...
Op het terrein van de coöperatie zijn de faciliteiten gespaard gebleven. De verpakkings- en verzendactiviteiten konden snel worden hervat zodra elektriciteit en internet weer beschikbaar waren. Men heeft zich echter moeten aanpassen aan de bevoorradingsproblemen, omdat de leveringen van de telers vertraging oplopen door het gehinderde verkeer en de lastige toegang tot de teeltbedrijven. Maandagochtend kon de winkel voor directe verkoop gelukkig weer open.
Over het algemeen zal het verkoopseizoen vrij snel hervat kunnen worden. De toekomst zal echter opnieuw moeten worden opgebouwd. Hier is de grond waardevol. De 52 ha zoete uien uit de Cevennen die dit jaar zijn geoogst, vertegenwoordigen maar liefst meer dan 2000 rijtjespercelen die door verschillende generaties worden onderhouden. Veel percelen zijn in slechts een paar uur tijd vernietigd en het zal lang duren vóór ze weer in gebruik genomen kunnen worden als dat al mogelijk is. De grond terugwinnen en weer bruikbaar maken is echter één van de prioriteiten om het economische model van de coöperatie, dat onmisbaar is voor de regio, te kunnen redden. Verschillende onderzoeken die al meerdere jaren worden uitgevoerd om de percelen in kaart te brengen en weer in gebruik te kunnen nemen, zullen er mede voor zorgen dat de geplande minimale opbrengsten zo snel weer behaald zullen worden. Tijd is daarbij van essentieel belang, want de eerste zaaiingen vinden plaats in maart en de eerste verplantingen in mei. Daarnaast zullen solidariteit en de bereidheid om dit op de politieke agenda te zetten, van essentieel belang zijn om de telers te kunnen begeleiden bij een zowel eerste noodzakelijke als een langdurige wederopbouw.
Voor meer informatie:
Sylvie Montahut
Telefoonnummer: 06 43 35 91 16
[email protected]