Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Coskun Eren over het Turkse granaatappelseizoen:

"Goede vraag en lagere prijzen, het lijkt erop dat we een goed seizoen tegemoet gaan"

Een grotere opbrengst, maar lagere prijzen en kleinere maten. Zo ziet volgens een exporteur het Turkse granaatappelseizoen eruit. De vooruitzichten zijn lang niet zo slecht en deze exporteur is ervan overtuigd dat zijn bedrijf een succesvol seizoen voor de boeg heeft, waarbij ze zich vooral richten op de Europese en Russische markt.

Coskun Eren, marketing manager bij Eren Tarim, zit midden in het Turkse granaatappelseizoen en heeft het gevoel dat ze nog een sterk seizoen voor zich hebben, omdat de vraag goed is en hun granaatappelen voldoen aan de strengste eisen van de Europese klanten. Eren: "De granaatappel doet het op dit moment prima. Het seizoen is een maand geleden begonnen en het gaat nog steeds goed. We verladen momenteel naar de EU, Rusland en overzee. We hebben onbespoten granaatappelen, dus die zijn in principe biologisch. Doordat we nu aan de mrl-regels kunnen voldoen neemt de vraag vanuit Europa toe. In combinatie met lagere prijzen dan vorig jaar, lijkt het erop dat we een goed seizoen tegemoet gaan!"

De granaatappelen zullen tot het einde van de huidige maand worden geoogst. Volgens Eren zal het fruit tot eind maart beschikbaar zijn. "Het seizoen begon begin september en sindsdien oogsten we gestaag. De oogst eindigt eind oktober, waarna de producten in koelcellen terecht komen voor langdurige opslag. We kunnen onze Turkse granaatappelen tot eind maart opslaan, de exportkwaliteit blijft tot die tijd behouden. Niet alles was dit seizoen perfect, het weer was bijvoorbeeld niet zo goed. Het was behoorlijk warm en er viel niet genoeg regen. Hierdoor waren de maten kleiner en de schilkleur lichter dan normaal."

Hoewel er grotere hoeveelheden granaatappelen beschikbaar zijn, zit volgens Eren de tegenslag een beetje in de lagere prijzen en kleinere maten. "We verwachten dit jaar grotere hoeveelheden te exporteren. De oogst is met bijna 20 tot 25% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging komt echter met lagere prijzen en in een seizoen waarin we ook veel kleinere maten zullen hebben. Een andere reden voor de lagere prijs zal het conflict tussen Turkije en de VAE zijn en daarvan profiteert Egypte. We kunnen onze producten nu niet verladen naar de VAE en er is dus veel meer vraag naar Egyptische producten dan gewoonlijk. Het betekent dat we ons moeten richten op de markten waar Egypte zich niet op richt, zoals Europa en Rusland.

"Zoals ik al eerder heb gezegd, is de grootste uitdaging waar we voor staan kleinere maten en minder kleur als gevolg van de weersomstandigheden. Het betekent dat we een goed teeltplan moeten opstellen om onze klanten niet teleur te stellen met kleinere maten. Als we groter denken zien we dat een belangrijke uitdaging tijdens de afgelopen jaren het promoten van de Turkse granaatappel, de Hicaz variƫteit, was. Het ras heeft een lichte schilkleur en kleine schilafwijkingen, waardoor de consument denkt dat het slecht fruit of klasse 2 is, maar de binnenkant heeft een heldere donkerrode kleur met een zeer goede brix-waarde en smaak."

"Het doorbreken van deze 'vooroordelen' is altijd al een groot probleem geweest. De schil is niet belangrijk, want de consument eet alleen de binnenkant. Ik denk dat de hele sector met dit probleem te maken heeft. Het enige wat we kunnen doen is grote teeltprogramma's voor een hoge opbrengst implementeren, waarbij we te maken hebben met mensen die weten wat ze doen en wat ze kopen. Turkse granaatappelen worden vaak vergeleken met de prachtige Egyptische variƫteit, die een gave schil en een goede rode kleur aan de buitenkant heeft, maar de binnenkant heeft een meer roze kleur. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van persoonlijke smaak, ik hecht meer waarde aan de binnenkant van het fruit dan aan de buitenkant."

De aankondiging dat de Fruit Logistica wordt uitgesteld tot mei ziet Eren niet als een slechte zaak. Hij denkt dat de nieuwe datum hen meer zakelijke kansen zal bieden. "Het is overduidelijk dat 2020 een ander soort jaar is. Het enige wat we kunnen doen is ons aanpassen en het beste maken van elke situatie. Het verplaatsen van de Fruit Logistica naar mei kan eigenlijk best interessant voor ons zijn. Persoonlijk vind ik de datum beter bij Eren passen dan februari. Rond die tijd beginnen we met kersen, maar ook met vijgen, steenfruit en druiven. Er zijn een aantal interessante fruitsoorten die we kunnen laten zien en die we meteen kunnen leveren. Februari is een langzame maand voor de sector, misschien is dat de reden waarom het evenement meestal in die maand plaatsvindt. Maar voor degenen met een beetje moed biedt mei meer mogelijkheden. We zijn al aanwezig op de Asia Fruit Logistica 2020 op het internet, omdat het nu een digitale beurs is. Wij van Eren Tarim omarmen verandering en zullen er altijd klaar voor zijn."

Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim
+90 533 695 5802
[email protected]  
www.erentarim.com