Tholen - De horecasluiting valt rauw op het dak van de AGF-horeca-leveranciers. "Vier weken komt erg hard aan", reageert Rob Baan van Koppert Cress. "Nederland is onze thuismarkt en dat doet ontzettend zeer. We waren net weer aan het opkrabbelen en zaten weer op 80% van de productie, maar daar zullen we nu weer dik onder gaan zitten."
"Maar we kijken nu vooral met knikkende knieën wat de andere landen gaan doen. De Duitse horeca is nu nog compleet open, net als Engeland en Frankrijk. Mijn angst is dus nu vooral wat er nog gaat volgen. De sluiting in Nederland, daar komen we wel overheen, maar als de rest ook weer dichtgaat... Maar het netwerk van het crisisteam is ook al weer actief. We gaan kijken waar we terecht gaan komen. We zijn dankbaar hoe de AGF-groothandel zich inspant om ons product ondanks alle belemmeringen toch aan de man te brengen!"
Rungis
“Het is zuur dat de horeca weer dicht moet voor de komende vier weken maar het is wat het is,” aldus Niels van den Berg van Rungis. “Anders dan bij de eerste lockdown zagen we het dit keer wel beter aankomen. Op maandag werd immers al het nieuws gelekt dat de horeca opnieuw zijn deuren zou moeten sluiten en de maatregel gaat pas vanavond in om 22:00. Dat maakt de klap wat minder groot. Zo komen we niet plotseling met groenten en fruit te zitten die niet meer naar de klant kan.”
Net als bij de vorige lockdown blijven de mensen bij Rungis echter naar de kansen kijken. “De hotels zijn nog open en mogen nog wel serveren aan hun gasten, ook de afhaal blijft mogelijk. Voor de rest gaan we er weer voor zorgen dat we straks klaar staan om onze klanten van groenten en fruit en advies te voorzien als ze weer de deuren mogen openen. Wel moet ik erbij zeggen dat we op het moment nog weinig zicht hebben op hoe deze tweede lockdown gaat lopen. Er is nog teveel onduidelijk. Wel is zeker dat het niet makkelijk gaat worden maar we komen er wel doorheen, net zoals de vorige keer.”
Van Gelder
Ook Gerrit van Gelder van Van Gelder Groente en Fruit zag deze maatregelen al even aankomen. "Vorige week zakte de omzet al in elkaar, dus dit was geen verrassing meer. Er moet ook iets gebeuren, want anders loopt het helemaal uit de hand met het Corona-virus, maar het is wel duidelijk dat we hard worden getroffen en onze klanten helemaal. Dit jaar gaat dat niet meer goed komen. Het is te hopen dat deze vier weken dan ook effect zullen hebben."
"Een lichtpuntje is dat de hotels open mogen blijven en ook afhalen bij restaurants is nog toegestaan, maar je snap dat onze omzet verschrikkelijk hard terugloopt. We hebben een nieuw pand met een Experience Center waarin we de boodschap van gezondheid, smaak en duurzaamheid naar buiten willen brengen en hebben tal van nieuwe concepten op de plank liggen, maar we worden elke keer teruggedrongen en kunnen er niet mee uitpakken."
Toch zijn ontslagen bij het bedrijf nog niet aan de orde. "We nemen zelfs nog steeds mensen aan. We willen toe naar minder uitzendkrachten en meer vast personeel. Het gaat voor ons bedrijf ook zeker goed komen. We hebben onlangs het pand van Zorgboodschap in Helmond overgenomen en het wagenpark met tien auto's uitgebreid, zodat we weer helemaal klaar staan als Corona het land uit is", besluit Gerrit.
Nieuw aangekochte pand van Van Gelder in Helmond
Voor meer informatie:
www.koppertcress.com
www.rungis.nl
www.vangeldernederland.nl
Auteurs: Thom Dobbelaar en Izak Heijboer