Tholen – Afgelopen vrijdag besloot de Belgische regering alle horeca voor een maand te sluiten en een nachtklok in te stellen. “Ik denk dat weinig mensen dit hebben zien aankomen”, reageert John Van Laethem van kruidenbedrijf Van Laethem. “De horeca was de beste leerling van de klas. Ze hebben enorm veel geïnvesteerd in het zo veilig mogelijk maken van de ruimtes en terrassen en nu moeten ze sluiten. Jammer dat het zo moet. Nu schuilt het gevaar dat mensen samenkomen in ‘ongecontroleerde’ situaties, zoals illegale feestjes. Ik denk dat die samenkomsten een grotere dreiging vormen dan de horeca ooit is geweest.”
“Nu de horeca gesloten is, zien we dat de vraag naar bepaalde producten compleet is ingestort, zegt John. "Dit zijn voornamelijk de specialiteiten en de eetbare bloemen. Men gaat nu juist back to basic. We verwachten deze keer wel dat steeds meer restaurants in gaan spelen op take away. Veel restaurants hebben hier de vorige lockdown al kennis mee gemaakt, dus de handel met de horeca zal niet compleet stilvallen."
"Veel bedrijven hebben tijdens de eerste lockdown veel reserves opgebruikt om aan alle verplichtingen omtrent corona te voldoen. We kijken allen benieuwd uit naar de steunmaatregelen die de overheid de toeleveranciers van de horeca gaat aanbieden. Een versoepeling voor het gebruik van de technische werkloosheid moet nu net zijn doel bewijzen t.t.z. job garantie op lange termijn. De hoofdrol is nu weggelegd voor de onderhandelaren van de federaties vershandel in groenten en fruit om perspectief te kunnen bieden aan al de getroffen partijen. Het is triest te moeten vaststellen dat de vertegenwoordigers van het volk er 9 maanden hebben over moeten doen om afgelopen vrijdag als enige redding te denken aan paniek voetbal", besluit John.
Groothandel De VuystOok bij Theo De Vuyst van groothandel De Vuyst viel de sluiting van de horeca rauw op zijn dak. “Als je me vorige week had gevraagd of de horeca zou sluiten, had ik nee gezegd. Niet alleen de horeca is de pineut, maar ook de horecaleveranciers. Klanten die grote bestellingen gedaan hebben, hebben alles geannuleerd. Daarnaast zijn er nog producten onderweg naar ons, zoals paddenstoelen uit het Oostblok. Het is allemaal niet simpel.”
“Om zoveel mogelijk verspilling te voorkopen, proberen we de horecaproducten tegen scherpe prijzen aan de winkeliers te verkopen. Tijdens de eerste lockdown hebben we met pijn in ons hart voor 35.000 euro producten weg moeten gooien. Binnen 14 dagen was ik 60% van mijn omzet kwijt. We verwachten deze keer wel dat steeds meer restaurants over zullen schakelen op take away. Dit gaat wellicht een klein beetje van onze pijn verzachten. Daarnaast kan de verkoop aan onze Franse klanten wel doorgaan. In Frankrijk hebben ze een avondklok, maar zijn de restaurants en cafés wel open. We proberen onze kosten zo laag mogelijk te houden om ook deze lockdown weer te overleven”, aldus Theo.
Vers d'anvers & Vandepoel Tijdens de eerste lockdown had Vers d’anvers uit Antwerpen versboxen geïntroduceerd voor mensen thuis. “Toevallig waren we de afgelopen weken bezig met het re-branden van de boxen, omdat de vraag wat ingezakt was. Vrijdagmiddag waren we daar klaar mee en ’s avonds hoorden we dat de horeca toeging”, vertelt Guy Claessens van Vandepoel en Vers d’anvers. “Door de nieuwe lockdown verwachten we dat de vraag naar de boxen weer wat toe zal nemen en kunnen we de producten, die we aan de horeca niet kwijt kunnen, in de boxen verwerken.”
“Bij Vandepoel zien we dat de vraag naar specialiteiten, zoals bepaalde aardappelen en speciaal citrus, door de sluiting van de horeca terugvalt. De vraag naar kwalitatief goede basisproducten neemt juist toe. Winkeliers kunnen zich met deze producten onderscheiden van de supermarkten. Daarnaast verwachten we dat deze keer veel meer restaurants take away aan gaan bieden. Tijdens de vorige lockdown, waren dit slechts enkele partijen, maar deze keer is de markt er rijper voor. Dit zijn zeker kansen voor de horeca, maar ook voor ons als leverancier. Het is misschien niet de gewone gang van zaken, maar ik geloof hier zeker in”, besluit Guy.