Tholen – Het knettert in de Brexit-onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Wetsvoorstellen worden aangenomen die tegen alle internationale verdragen ingaan (Noord-Ierland), Johnson die het hard speelt en de EU die op zijn strepen staat. Ondanks dat alles nu wijst op een naderende no-deal Brexit merkt financieel expert Joost Derks van iBanFirst dat de grote internationale banken nog altijd verwachten dat er op het einde van de rit een akkoord ligt, al slinken die marges wel.
Veel experts spreken nu ook al van rake klappen in de Chemie, auto-industrie en elektrische producten. Voor groenten en fruit voorziet Joost echter minder harde klappen in de sector. “Groenten en fruit blijven een noodzakelijk goed voor het VK,” vertelt Joost. “Het eiland is niet zelfvoorzienend in haar dagelijkse voorziening van groenten en fruit en eventuele handelsbarrières zoals importtarieven die de prijs voor groenten en fruit kan opdrijven in het VK zal uiteindelijk op het bordje van de consument aldaar belanden. Om de import van AGF zo min mogelijk te hinderen aan de grens, zie je dat de partijen alles op alles zetten om vertragingen te voorkomen zoals via een systeem als Portbase. Voor de sierteelt is dat een ander verhaal. Dit is een luxeproduct waarbij je wel wat gaat merken van de Brexit. Ik zie overigens dat veel ondernemers, ook in de AGF, de mogelijkheden aan het verkennen zijn van nieuwe afzetmarkten.”
Ook op de valutamarkt is er nog veel onzekerheid. “De laatste week heeft het Britse pond weer wat moeten inleveren ten opzichte van de euro door de stroeve onderhandelingen op dit moment en is gezakt van 0,90 naar 0,91 pond tegenover een euro. Met een deal zou het pond met 6% kunnen herstellen, zonder deal kan deze tot 5% dalen. overigens is het pond al met 20% gedaald sinds het referendum van 2016.” Het zal nog wel wispelturig blijven met de koers van het Pond tot er eindelijk duidelijkheid is.
Er bestaat een levendige handel tussen het VK en het Europese vasteland welke met de Brexit zijn handelsvoordelen zal verliezen. Dat betekent ook dat andere derde landen zoals Egypte en Marokko met een groeiend aandeel in groenten en fruit beter kunnen concurreren met de EU. “Toch zie ik dit niet snel gebeuren. Met de nabijheid van Nederland en de jarenlange samenwerking tussen de partijen zal het aannemelijk zijn dat de leveranciers gaan kijken hoe ze ook na de Brexit hun handel kunnen voortzetten.” Op de vraag of Joost nog een goede tip kan meegeven met betrekking tot de Brexit voor de AGF-handel? “Tsja, je goed informeren wat er voor jouw bedrijf gaat veranderen, maar als je dat nu nog moet doen dan ben je rijkelijk laat.”
Voor meer informatie:
Joost Derks
iBanFirst
Tel: +31 85 808 5033
[email protected]