De NEPG schat dat de totale oogst dit seizoen 27,9 miljoen ton zal zijn als alle aardappelen inderdaad geoogst zullen worden. Dat is 4,5% of 1 miljoen ton meer dan vorig seizoen in de 5 grootste aardappellanden. De oogst is later dan normaal met alle risico’s vandien en er zijn nog enkele percelen in natte gebieden in West-België en Groot-Brittannië. De NEPG hoopt dat de telers in de Noordwestelijke EU komend voorjaar overwegen 15% minder te planten. Door Covid-19 is de wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelproducten enorm afgenomen waardoor de vraag naar grondstoffen voor de verwerking op dit moment wordt ingeschat op ongeveer 85% van het volume ten opzichte van vorig seizoen, vóór de pandemie. Het lage niveau van de vrije prijs voor de fritesaardappelen benadrukt dit.
Volumevermindering van de contracten
Europese en Noord-Amerikaanse aardappelverwerkers hebben grote voorraden gereed product in hun koelhuizen en hebben minder grondstoffen nodig voor een langere periode. De verwachting is dat zij hun contracten voor volgend jaar met de telers zullen verminderen en dat er nauwelijks interesse bestaat voor vrije aardappelen. Gelet op de daadwerkelijke kosten van het telen en bewaring van aardappelen wordt geen verlaging van de contractprijzen verwacht.
In de afgelopen 5 jaar hebben de NEPG-telers hun areaal consumptieaardappelen met 7,7% verhoogd. De stijging in Frankrijk was bijna 14% en Duitsland 10%, terwijl ook andere landen hun areaal verhoogden. Deze groei van het areaal staat niet in verhouding met de tragere groei van de vraag naar grondstoffen door de verwerking. Zeker niet nu de Covid-19 situatie heeft geleid tot een sterke vermindering van de vraag. Met de tweede golf die in verschillende landen opnieuw lock-downs tot gevolg zal hebben, verwacht de NEPG geen veranderingen in het komende seizoen. Daarbovenop kan ook het resultaat van de Brexit-discussies de markt nog beïnvloeden.
Overgangsseizoen
Als gevolg van nieuwe regelgeving voor opslag (verbod van CIPC, introductie en het gebruik van ‘nieuwe’ producten voor kiemremming) kan vooral voor de langbewaarders dit komende seizoen als uitdagend worden beschouwd, een overgangsjaar. De beschikbaarheid van een aantal nieuwe kiemremmers is lager dan de behoefte, en toepassing ervan is duurder en moeilijker dan van CIPC (aangepaste bewaarcellen, vergassingsapparatuur). De NEPG verwacht dat minder telers zullen gaan voor de extreem lange bewaring en het is sterk aangeraden om de kostprijs opnieuw te berekenen alvorens een contract te ondertekenen.
Voor meer informatie:
NEPG
P/a Wisselweg 33
1314 CB Almere
T: +31 36 760 7100