Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dirk Burger - Sun World

"De druif die de Zuid-Afrikaanse Thompson Seedless gaat vervangen"

Uit de meest recente druiventelling van de Zuid-Afrikaanse druivensector is gebleken dat een kwart van de Zuid-Afrikaanse Thompson Seedless-boomgaarden het afgelopen jaar werd gerooid. 

Tegelijkertijd naam de aanplant van het ras Sugrathirtyfive, dat vermarkt wordt onder de merknaam AUTUMNCRISP met 20% toe.

Binnen de groep middellate witte druivenrassen vormt AUTUMNCRISP een goede vervanging voor Thompson Seedless, ondanks het feit dat er drie weken verschil in de rijping zit.

De Zuid-Afrikaanse druivensector heeft de smaak van AUTUMNCRISP te pakken. Het in 2013 geïntroduceerde ras kwam tot 2017 niet eens voor in de top-20 van meest geteelde druivenrassen in Zuid-Afrika, maar heeft inmiddels de zevende plaats veroverd. 

AUTUMNCRISP is op dit moment het derde meest geënte, en dus ook meest aangeplante, ras in Zuid-Afrika.

Dirk Burger, licensing manager van Sun World Zuid-Afrika, legt uit dat AUTUMNCRISP een nagenoeg perfecte trosstructuur heeft, en dat verklaart de aantrekkingskracht van dit ras. De vruchten, die zich niet te ver van of dicht bij elkaar bevinden, maken verdere manipulatie van de trossen overbodig en hiermee kan er dus fors op arbeidskosten worden bespaard. Het ras is bovendien minder gevoelig voor barsten dan Thompson Seedless. Veel AUTUMNCRISP-boomgaarden zijn overdekt met netten. Het uiterst vruchtbare ras geeft doorgaans grote vruchten en dit is een pluspunt omdat het de toepassing van groeibevorderende middelen overbodig maakt.

"Deze vruchtgrootte biedt ook marketingmogelijkheden. Het is een zeer geschikt ras voor markten in het Verre Oosten maar ook voor het VK en de EU. Dit zijn niet direct markten met een voorkeur voor grote vruchten maar AUTUMNCRISP wordt er wel zeer gewaardeerd."

AUTUMNCRISP-boomgaard (Foto: Sun World)

Hex River aangewezen voor verdere uitbreiding AUTUMNCRISP-areaal
Het huidige aanvoerprogramma van Zuid-Afrikaanse AUTUMNCRISP-druiven is naar verwachting toereikend om in de vraag van de meeste klanten in Europa, het VK, Azië en Noord-Amerika te voorzien. Toch beoordeelt Sun World het areaal dat zij heeft gereserveerd voor dit zo belangrijke middellate witte IP-ras telkens weer opnieuw.

"Aanvankelijk werd het ras in druiventeeltgebieden in heel het land aangeplant, met de nadruk op de regio's Lower Berg River (Piketberg, Porterville), gevolgd door Hex River en tot slot ook Orange River. Tot nu toe werden er minder druiven van dit ras in Limpopo geplant, een regio die wel mogelijkheden biedt voor de teelt van AUTUMNCRISP, vanwege het feit dat haar vroege oogstvenster overlapt met dat van Peru."

"In Hex River is er ook ruimte om nog meer AUTUMNCRISP aan te planten. We denken hiermee uitstekend te kunnen concurreren met de Thompson-druiven uit India. Deze pieken tegenwoordig tussen week 5 en 8, waarna de aanvoer snel afneemt."

De eerste AUTUMNCRISP-druiven worden in week 52 in Limpopo geplukt, gevolgd door die in Orange River de week daarna, waar de oogst tot week vijf duurt. Tegen die tijd gaat doorgaans het AUTUMNCRISP-seizoen in de Westkaap van start.

“We proberen bewust overaanbod gedurende bepaalde tijdvakken te vermijden en daarom beheren we onze wereldwijde boomgaarden uiterst zorgvuldig en maken we analyses om onze licentiehouders te beschermen, goede inkomsten te garanderen en groeimogelijkheden te creëren," voegt hij eraan toe. 

Dirk merkt op dat de het enige nadeel van AUTUMNCRISP haar hoge vruchtbaarheid is, die de teler in de verleiding zou kunnen brengen om teveel trossen te laten rijpen.

"Telers moeten niet te gretig zijn want de ranken kunnen zoveel trossen niet aan waardoor er kwaliteitsproblemen ontstaan. Een teler moet dus terughoudend zijn. We adviseren doorgaans om te beginnen met 6.000 dozen (4,5 kilo) klasse I fruit per hectare en van daaruit kan de teler zelf aanpassingen maken."

Hij vervolgt: "Sommigen van onze telers behalen opbrengsten tot wel 8.000 dozen premium fruit per hectare. Dit is te danken aan een optimaal evenwicht tussen groei en teelt, in combinatie met een goed beheer."

 

Voor meer informatie: 
Dirk Burger
Sun World
Tel: +27 21 870 1355
Email: [email protected]
https://www.sun-world.com/