Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Handelsembargo's, klimaat en wisselkoersen

Turks mandarijnenseizoen rampzalig verlopen

Het mandarijnenseizoen is volgens een Turkse exporteur verschrikkelijk geweest. Naast de uitdagingen die door het weer veroorzaakt werden stelt hij dat de Turken om politieke redenen markten in Europa en het Midden-Oosten verliezen. Veranderingen op cruciale momenten in de wisselkoersen hebben enorme verliezen veroorzaakt.

Er zijn niet veel positieve dingen die Mustafa Arslan kan zeggen over het huidige Turkse mandarijnenseizoen. Zijn bedrijf MDA Agricultural Products heeft het moeilijk. "We kunnen stellen dat het mandarijnenseizoen in Turkije een totale ramp is geweest. Het warme weer van de afgelopen periode heeft veel invloed gehad op de plantages, wat de nodige kwaliteitsproblemen opleverde en ook wij zijn er niet van gespaard gebleven. Exporteurs proberen het beste fruit te verpakken, maar de kosten zijn erg hoog en de prijs voor tweedeklas mandarijnen is erg laag op de lokale markten."

Naast de uitdagingen op het gebied van het weer en de kwaliteit, waren er ook problemen met de valuta, wat volgens Arslan  betekende dat de Turkse exporteurs aan het kortste eind trokken. "De vraag vanuit Europa en de Balkanlanden is in september en oktober erg slecht geweest, omdat het weer in deze regio's ook warm was. In november normaliseerde het weer een beetje, wat leidde tot een gezondere vraag. Op dit moment had het overheidsbeleid echter invloed op de valuta in Turkije. De euro schoot in een week van 9 naar 10,2 lire en bleef daarna ongeveer een maand lang stijgen. Maar toen de betalingen van de klanten na half november begonnen te komen, daalde de waarde van de euro veel ten opzichte van de Turkse lire. De wisselkoers is erg slecht voor exporteurs en het betekent een enorm verlies voor ons allemaal."

Politieke problemen leiden ertoe dat bepaalde markten niet meer beschikbaar zijn voor Turkse producten. Arslan vindt dat exporteurs met goede bedoelingen eronder lijden en vindt het oneerlijk. "Turkije verliest het grootste deel van de markten door politieke problemen. Saoedi-Arabiƫ, de VAE en de meeste landen in het Midden-Oosten hebben een handelsembargo tegen Turkse producten ingesteld. We ondervinden ook problemen op de Europese markten, die momenteel niet zo happig zijn op ons. Als deze problemen blijven bestaan, zullen we wat MDA betreft moeten stoppen met de export naar Europese landen."

Het beste wat Arslan kan doen is zijn klanten voorzien van de kwaliteitsproducten die ze gewend zijn. "Dit seizoen zal bijna geen enkele mandarijnenexporteur een zinvolle winst behalen. Maar de professionele Turkse exporteurs zullen hun inspanningen op het gebied van de kwaliteit van het fruit benadrukken en hun partners goede producten blijven leveren, ondanks dat de kosten voor ons zo hoog zijn. We weten dat dit seizoen totaal verliesgevend is, maar we willen het verlies beperkt houden tot alleen maar geld in plaats van de kwaliteit en onze reputatie op het spel te zetten."

Voor meer informatie:
Mustafa Arslan
MDA Agricultural Products
+90 541 348 39 09
[email protected]  
www.mda-agro.com  

Publicatiedatum: