Hoewel Spanje nog steeds de belangrijkste leverancier van kaki's in Europa is, betekent dat niet dat Spanje het enige land is met commerciële interesse in deze exoot. Er zijn reeds enkele telers in het noorden van Griekenland die oudere en enkele nieuwere rassen telen. Nu wil een Grieks bedrijf, in samenwerking met een Zwitserse handelaar, de nieuwere rassen naar het zuiden van het land brengen. Tot nu toe lijken ze hiermee succesvol te zijn.
George Stergiou is de export- en salesmanager van
ANYFION GREECE SA, een bedrijf dat nauw samenwerkt met de Zwitserse firma Gebana AG. We spraken met hem over de mogelijke toekomst voor de Griekse kakiteelt en de eerste teeltpogingen dit jaar. "We hebben de eerste twee ton kaki's afgelopen week geoogst en ze zijn gisteren in Zwitserland aangekomen. We versturen enkele testkratten direct aan klanten van Gebana en zij beoordelen het fruit dan voor ons. De testkratten voor de Zwitserse markt waren binnen enkele uren uitverkocht en we hebben een wachtlijst met 500 klanten die nauwelijks kunnen wachten om de Griekse kaki's te proeven."
De Zwitsers zijn reeds vertrouwd met Grieks fruit, legt George uit: "De klanten van Gebana kennen reeds onze sinaasappelen, clementines, citroenen, grapefruits, kiwi's, watermeloenen en druiven. Ze weten dus dat ze onze kwaliteit kunnen vertrouwen. Hopelijk smaken onze kaki's hen net zo goed!"
Als de test succesvol blijkt, zal George samen met lokale telers een regelmatige kakiteelt beginnen: "Ondanks de actuele lockdown heb ik reeds met enkele telers in het zuiden van het land gesproken. Velen kennen kaki's weliswaar, maar wisten niet dat er nieuwe, qua smaak betere rassen bestaan. Ze zijn blij met de nieuwe mogelijkheden en zijn bereid met de teelt te starten zodra we feedback uit Zwitserland hebben ontvangen." Andere Europese landen zoals Duitsland en Oostenrijk zijn eveneens interessante exportbestemmingen.
De teelt en oogst van de zoete exoot is nog nieuw voor telers en seizoenskrachten in het zuiden van Griekenland. De lockdown, die sinds twee weken geleden in het land geldt, helpt niet: "We kunnen verder werken aangezien we een landbouwbedrijf zijn. Daarom zijn we niet al te zeer door de maatregelen getroffen. Er zijn problemen met de schaarste aan arbeidskrachten maar het grootste probleem is het transport van de seizoensarbeiders tussen de akkers en naar hun onderkomens. Dat is natuurlijk niet alleen bij kaki's het geval, maar ook bij het citrus, dat over een paar weken haar seizoenshoogtepunt zal bereiken. Ik ben benieuwd maar ook enigszins bezorgd hoe de situatie zich zal ontwikkelen."
Late start voor sinaasappelen
ANYFION is gisteren met de sinaasappelteelt begonnen, een week later dan oorspronkelijk verwacht, vanwege het warme weer. George verwacht een goed seizoen, zowel wat betreft volume alsook wat betreft de afzet: "De volumes zullen iets groter zijn dan in het afgelopen jaar. We verwachten echter een stijging van 55% bij de afzet van sinaasappelen in de herfst en winter.
Vanwege het coronavirus hopen de telers op hoge prijzen: "In het voorjaar en in de zomer van dit jaar waren de prijzen dubbel zo hoog als in dezelfde periode van 2019 en de vraag is met 69% gestegen. Helaas denk ik niet dat we zulke hoge prijzen ook in de komende maanden zullen zien. Ik zou natuurlijk blij zijn als de telers meer geld verdienen, maar ik vind dat we realistisch moeten blijven."
Voor meer informatie:
Raphael Sacher
ANYFION GmbH
Schlagstrasse 49
6430 Schwyz, Switzerland
T: +41 (0)78 683 30 22
E: [email protected]
W: www.anyfion.com/
George Stergiou
ANYFION GREECE IKE
6th km PR Nafplio – Argos
21100 Nafplio, Greece
T: +30 2752 18 10 60
M: +30 693 61 69 833
E: [email protected]