Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Syngenta introduceert

Commercieel tomatenras met resistentie tegen ToBRFV begin 2021 op de markt

Syngenta Vegetable Seeds heeft begin 2021 een commercieel ToBRFV-resistent tomatenras beschikbaar. Dat nieuws maakte het veredelingsbedrijf gisteren wereldkundig. Het ras, een vleestomatenras, zal worden uitgebracht voor telers in Mediterraanse regio's en het Midden-Oosten. 

"Het onderzoeksteam van Syngenta Vegetables loopt voorop met de lancering van de eerste commerciële variëteit die resistent is tegen ToBRFV," legt Ruud Kaagman, hoofd Global Crop Unit voor tomaten, uit. Hij onthult dat deze variëteit een vleestomaat is voor de Mediterraanse markt en de klimaten in het Midden-Oosten. "Het virus kwam voor het eerst voor in deze regio's en daarom richten we ons al langer op deze gebieden. Na deze lancering gaan we nog meer rassen introduceren die resistent zijn tegen ToBRFV in onze veredelings-programma's en over de hele wereld. In ons portfolio zullen de komende jaren deze resistenties breed worden ingebouwd.”

Verschillende resistentieniveaus
Ruud legt uit hoe het onderzoeksteam van Syngenta, geleid door Pilar Checa, hoofd Global Breeding voor tomaten, op zoek is gegaan naar resistente genen in hun eigen veredelingsprogramma en in wilde tomaten. "Er zijn verschillende resistentieniveaus tegen ToBRFV te vinden in ons huidige portfolio en in wilde tomaten. Met moderne technologie heeft ons onderzoeksteam de specifieke genen ontdekt die gerelateerd zijn aan resistentie. Die gaan we in ons portfolio inkruisen." 

Daarbij zet Syngenta niet in op één specifieke resistentie, maar voor een grotere weerbaarheid op meerdere resistenties. "Een resistentie op basis van één enkele bron wordt makkelijker doorbroken is onze ervaring. Door resistenties uit meerdere bronnen te gebruiken, heeft heeft een ras een sterkere virusverdedigingsmechanisme."

Of de resistentie Intermediate (IR) of High (HR) zal zijn is het team duidelijk: de eerste variëteit is minimaal IR en over HR kunnen nog geen uitspraken gedaan worden. "Dit niveau is met zekerheid bereikt en aangezien er momenteel geen specifieke regels en referenties zijn om te bepalen wanneer een variëteit HR is voor ToBRFV, is het nog te vroeg om dat nu al te claimen."  

"Voordat moleculaire markers werden gebruikt, kon het tot 10 jaar duren om een resistente variëteit te ontwikkelen. "Met een breed gebruik van moleculaire technologie kunnen wij een resistente variëteit nauwkeuriger en sneller veredelen”, vult Pilar Checa, Global Breeding Lead voor tomaat aan.

Meer variëteiten
Syngenta zal in de komende jaren meer variëteiten op de markt brengen. Volgens Ruud kan ook de high-tecc kasteeltsector binnen de komende vijf jaar resistente variëteiten verwachten. "Of het nu binnen twee of vier jaar zover is, is ook afhankelijk van het succes in het veredelen. De rassen waaruit de resistenties nu afkomstig zijn komen uit zuidelijke veredelingsprogramma's en lijken meer op de rassen die ze in die regio's telen dat op rassen voor glasteelt in andere regio's." 

Over ToBRFV
ToBRFV is een nieuw ontdekt tobamovirus, dat familie is van het Tobacco mosaic virus (TMV) en Tomato mosaic virus (ToMV). Het zeer stabiele en besmettelijke virus infecteert zowel tomaten als paprika's. Tobamovirussen worden mechanisch overgedragen (contact) binnen en tussen gewassen door mensen en via apparatuur. De symptomen komen bij tomaten overeen met die van andere tobamovirussen: mozaïekpatronen op de bladeren, versmalling van bladeren, necrose op de stam, kelken of bladstelen en gele vlekken op de vruchten. Dit heeft veel invloed op de kwaliteit en opbrengst voor telers.

Publicatiedatum: