Twaalf maanden per jaar verse, regionale aardappelen, uien en andere vollegrondsproducten: Dat is het ambitieuze streven van de Oostenrijkse coöperatie Rheintaler Feldfrüchte. Om dit te bereiken, heeft de in 2017 opgerichte onderneming een gloednieuwe bewaarhal met een totale capaciteit van 750.000 ton uit de grond gestampt in de regio Vorarlberg. In de nabije toekomst moet deze innovatie ertoe leiden dat nieuwe afzetmarkten kunnen worden aangeboord, aldus bedrijfsleider Sebastian Allgäuer.
Opgericht werd de handelsonderneming krap drie jaar geleden toen de beide telers Sebastian Allgäuer en Kilian Schatzmann besloten hun krachten te bundelen en hun regionale producten als coöperatie af te zetten. Allgäuer: "In die tijd waren mijn aardappelen steevast voor de Kerst uitverkocht."
De nieuwe bewaarhal in Feldkirch / Foto: Weissengruber & Partner
In de voorbije paar jaren is het bedrijf erin geslaagd zijn portfolio stap voor stap uit te bouwen. De klanten in de segmenten grootverbruik en retail hebben nu ook de keuze uit regionale uien en selderij. "Selderij is ons nieuwste stokpaardje, waarbij we hier in de wijde omtrek een van de weinige aanbieders zijn. Dit jaar zullen we een totale opbrengst van 150 ton op de markt brengen." Dit volume kan de komende jaren worden uitgebouw, aangezien de nieuwe bewaarhal plaats biedt aan 250 ton selderij.
Sebastian Allgäuer en Kilian Schatzmann richtten het bedrijf Rheintaler Feldfrüchte in 2017 op.
Constante afzet
Ondanks Corona is Rheintaler Feldfrüchte vooralsnog van grote omzetverliezen verschoond gebleven. De gevolgen van de coronacrisis heeft men echter ook in de regio Vorarlberg gemerkt. "De schoolkantines waren een tijdlang dicht, over het algemeen hadden we tot nog toe echter een constante afzet. Er zijn zeker andere handelssegmenten die harder getroffen zijn dan wij", kijkt Allgäuer terug op een bewogen tijd.
Ook op productniveau heeft Corona slechts een minimale invloed op de markt gehad. "Wij leveren enkel consumptieaardappelen en geen industriewaar. Bij de tafelaardappelen is de afzet maar ook de prijs grotendeels stabiel gebleven. Enkel grote maten zijn moeilijk te verhandelen, hoewel we ook deze waar altijd wel bij bejaardenhuizen en instellingen kwijt kunnen."
Uienoogst in juni
Hoge waardering voor regionale productie
Buiten de belevering van regionale instellingen en kantines heeft het bedrijf nauwe banden met de Oostenrijkse retailketen Spar. "Tijdens de eerste virusgolf in het voorjaar konden we onze afzet in dit segment vervijfvoudigen. Dit hing samen met de moeizame transporten vanuit het buitenland waardoor er maar mondjesmaat importproduct binnen kwam."
Momenteel lijkt het erop dat deze exponentiele afzetgroei is afgevlakt. "Of de crisis dan ook daadwerkelijk tot een hogere waardering van regionale productie bij de consument heeft geleid, kunnen we naar mijn idee pas na afloop vaststellen."
Aardappelsortering op het veld
Nieuwe marktniches
Ondanks de moeilijke marktontwikkelingen kijkt het management van het jonge bedrijf met vertrouwen naar de toekomst. Er worden zelfs nieuwe uitbreidingen overwogen. "We denken erover om nog een aantal producten in ons portfolio op te nemen. Momenteel telen en verhandelen we bijvoorbeeld alleen gele uien, hoewel we ook een hoge vraag naar regionale rode uien vaststellen. Dit zou voor ons bij uitstek een interessante niche kunnen zijn."
Voor meer informatie:
Rheintaler Feldfrüchte
Sebastian Allgäuer
Ketschelenstraße 66
6800 Feldkirch, Vorarlberg
Oostenrijk
Tel: +43 (0)664 9186569
[email protected]