Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dr. Johan Fourie, ExperiCo, Zuid-Afrika

Onderzoek naar oorzaken bederf op druiven sterkt positie druiventelers en verpakkers

Het is het tweede jaar dat er een gebruikersmodel voor de druiventelers en de pakhuismanagers in het Groblersdal/Marble Hall wordt toegepast met als doel om de kwaliteit van geoogste druiven beter te kunnen beheersen.

Dr. Johan Fourie, onderzoekspartner en voormalig directeur van ExperiCo Agri-Research Solutions in Stellenbosch, heeft dit gebruikersmodel ontwikkeld. Hij past in opdracht van Laeveld Agrochem het risicomodel toe en levert diensten op het gebied van gewasbescherming en plantenvoeding in de druivensector in Limpopo. In samenwerking met Anton Bredell van Laeveld Agrochem in Marble Hall is een programma gestart om de verschillende soorten ziekteverwekkers die verantwoordelijk zijn voor het bederf van de druiven in het gebied onder de aandacht te brengen en om andere pre- en post-oogstfactoren te identificeren die de kwaliteit van de druiven beïnvloeden.

Dr. Johan Fourie inspecteert een druivengaard om het risicoprofiel van deze druivengaard voor het verval na de oogst te beoordelen (foto's geleverd door ExperiCo).

"Hetzelfde advies is niet voor iedereen van toepassing; een nauwkeurige identificatie van de causale ziekteverwekker is nodig om na te gaan welke van de ziekteverwekkers zich voordoen en wat er moet worden aangepakt," waarschuwt Fourie.

"Een aantal plantenziekteverwekkers kan vóór de oogst rot op druiven veroorzaken, maar ze zijn niet allemaal even belangrijk. De schimmelziekteverwekker Botrytis cinerea is de belangrijkste ziekteverwekker die zorgen baart, en veroorzaakt grote verliezen vlak voor de oogst en tijdens de behandeling na de oogst. Er komen soms onjuiste berichten van de markten over het soort bederf dat in een partij wordt aangetroffen."

Bederf veroorzaakt door Rhizopus en Botrytis-schimmels.

Fourie en zijn teamgenoten Mimi Otto, dr. Pieter Louw en Anné Matthee monitoren al ongeveer vijf weken voor de oogst op ongeveer 30 locaties in het gebied verschillende factoren voor de oogst, met de nadruk op de incidentie en de ernst van de ziekte.
Deze gegevens worden vervolgens gebruikt, samen met andere factoren, om de risico's bij de behandeling van druiven te beheren, omdat, zoals hij zegt, "de kwaliteit van de druiven niet kan worden verbeterd nadat ze zijn geoogst, alleen maar gehandhaafd."

Op dezelfde manier worden in het pakhuis faciliteiten en behandelingspraktijken onderzocht voordat de druiven voor de export worden verzonden.

Foto rechts: rotting veroorzaakt door Botrytis

"De informatie leidt tot een op kennis gebaseerd actieplan: de druiventeler en/of de beheerder van het pakhuis worden geïnformeerd om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van de risicoprofielen uit de beoordelingen van de druivengaard en de pakhuizen," legt Fourie uit. "Door gefundeerde beslissingen te nemen over de mate van verval en de kwaliteitsrisico's kunnen de producenten met meer vertrouwen met hun exporteurs overleggen."

Fourie wijst erop dat het zorgvuldige risicobeheer van het verval na de oogst en andere kwaliteitskenmerken van belang is voor alle druiventelende regio's in Zuid-Afrika, en niet alleen voor Limpopo, waar het programma is opgestart.

Een goed beheer van de overkapping, zoals hier wordt geïllustreerd, vermindert het risico van verval na de oogst.

Voor meer informatie:
Dr. Johan Fourie
ExperiCo
+27 21 887 1134
[email protected]

Dr. Pieter Louw
+27 21 887 1134
[email protected]
www.experico.co.za