Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VLAM presenteert jaarprogramma 2021

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) stelt zijn promotieplannen voor het jaar 2021 voor. Het jaarprogramma van 2021 wordt begroot op 30 miljoen euro. Dit is 4% meer dan 2020.

• Het totale VLAM-budget bedraagt bijna 30 miljoen euro
• Bedrijven brengen net niet de helft aan van dit budget, in absolute waarde ongeveer even veel als in 2020
• Elke euro van de Vlaamse overheid levert 5 euro promotie, pr en kennis op
• VLAM heeft 1,5 miljoen euro ‘extra’ om de bedrijven in hun export te ondersteunen

Korte Keten
In 2019 werd reeds gestart met het bekendmaken van de korte keten en de soorten verkooppunten die hierbij horen en dit aan de hand van storytelling en infografieken. In 2020 werd ingezet op het weerleggen van enkele misvattingen die over de korte keten heersen. Het is de bedoeling beide acties ook in 2021 voort te zetten, zij het op een andere manier. 

Aardappelen
In 2020 is VLAM van start gegaan met een campagne voor de promotie van verse aardappelen, in samenwerking met drie Europese partners, nl. Bord Bia (Ierland), CNIPT (Frankrijk) en Europatat (European Potato Trade Organisation). Dit project kan rekenen op
cofinanciering vanuit de Europese Unie en loopt tot eind 2022.

Naast de eigen campagne voor de promotie van verse aardappelen blijft ook de kookwebsite lekkervanbijons.be een vaste waarde in het programma van aardappelen. Eind november staat de jaarlijkse Week van de Friet op het programma, waarmee VLAM aandacht
voor de frietjes van de frituur en de frietkotcultuur genereert. 

VLAM ondersteunt exportgerichte bedrijven uit de aardappelsector door het verstrekken van marktinformatie, een vermelding in de exporteurdatabank van VLAM en deelnames aan beurzen en contactdagen.

In januari 2020 startte VLAM met het driejarige promotieproject voor verwerkte aardappelen in vier landen in Azië, nl. China, Japan, Singapore en Zuid-Korea, met als doelstelling het marktaandeel van onze frieten in deze landen te verhogen en een imago te installeren voor Belgian fries. Deze campagne kan rekenen op cofinanciering van de Europese Unie. Omwille van COVID-19 werden veel acties niet uitgevoerd en verschoven naar 2021.

Fruit
Het zwaartepunt van de promotieacties voor groenten en fruit ligt in het buitenland. De programma’s zijn door de coronapandemie onderhevig aan wijzigingen. De precieze uitwerking staat bij het schrijven van dit programma nog niet vast. Zeker is dat we zoeken naar nieuwe manieren om de boodschap van VLAM uit te dragen. Op de binnenlandse markt kan VLAM bestaande succesvolle campagnes verder laten lopen.

In 2021 zal VLAM een vervolg breien aan de fruitcampagne waarbij  Vlaamse gezinnen de reflex bijgebracht wordt om voor bessen, appelen en peren van eigen bodem te kiezen. Na een grondige analyse van de campagne zal er gekeken worden welke campagne in 2021 kan uitgerold worden.

VLAM blijft inzetten op tastingsprogramma’s om de consument te overtuigen van de Belgische Conferencepeer. In 2021 kan VLAM de EU-promotiecampagne voor Conferencepeer in China voortzetten voor opnieuw drie jaar. "Daarnaast vervolgen we ook onze EU-promotieprogramma voor Conferencepeer in Duitsland/Oostenrijk en Brazilië. Deze twee promotieprogramma’s genieten EU-cofinanciering. Deze campagnes zijn voornamelijk gericht op het aanbieden van proevertjes in winkelketens. Het door de EU medegefinancierde Taste of Europe America gaat zijn derde jaar in. Dit programma omvat voornamelijk beursdeelnames in Canada (CPMA), VS (PMA), Mexico (Fresh Connections) en Colombia", aldus de organisatie. 

Groenten
De campagne ‘Vegetables are the new sneakers – powered by Europe’ gaat zijn laatste jaar in. Deze campagne, die EU-cofinanciering geniet, werd gelanceerd om het groenteverbruik van Duitse en Belgische consumenten tussen 20 en 30 jaar te verhogen. In 2021 gaan we op hetzelfde elan verder als de vorige twee
jaren: we communiceren via online kanalen met eigentijdse videoboodschappen.

"In 2021 willen we onze Belgische trots, het witloof, in de kijker zetten op het winkelpunt. Daarnaast proberen we ook op onze sociale mediakanalen extra te inspireren om met witloof aan de slag te gaan", schrijft VLAM in het programma.  

Duitsland en Frankrijk blijven voor VLAM de belangrijkste markten voor de promotie van Flandria-groenten. In beide landen wordt het Flandriakeurmerk een heel jaar lang onder de aandacht gebracht van aankopers van groenten en fruit en dit via samenwerkingen met de belangrijkste vakbladen (publicitair én redactioneel), promotieacties bij
grootdistributiebedrijven door middel van onder andere folderinlassingen, voorkeurplaatsing op het verkooppunt en productdemonstraties. In Frankrijk beginnen de promotieacties op de verschillende vroegmarkten hun vruchten af te werpen. Net als de vorige jaren zullen in 2021 extra middelen bijgedragen worden voor promotieacties voor paprika’s in Frankrijk.

Verwerkte groenten
Voor verwerkte groenten wordt reeds enige jaren geen actie meer ondernomen. Echter met het geld dat nog beschikbaar is in de reserve, wordt ook in 2021 geïnvesteerd in de aankoop van GfK-cijfers en het onderhouden van de website.

Bio
In 2021 wordt verder ingezet op het vertellen van de voordelen van bio via diverse kanalen. Doel is de vraag naar biovoeding te verruimen en de aankopen te intensifiëren. Voor deze campagne kan VLAM rekenen op Europese middelen (tweede jaar).

Bio zit in de lift en belandt vaker in het boodschappenmandje van de klant. Consequent wordt er verder getimmerd aan de weg om de consument te informeren over de vijf troeven van bio: lekker puur, gezond genieten, goed voor het milieu, vriendelijk voor dieren en 100% toekomst. De troeven vormen de rode draad in de tv-spot en de online communicatie.

Klik hier voor het jaarprogramma. 

 

Publicatiedatum: