In 2019/20 is de totale oogst van hardfruit en druiven in Bulgarije met 7% gedaald. De appeloogst daalde zelfs met 13% ten opzichte van 2018/19, veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden, die de opbrengst verminderden. De perenoogst daarentegen bereikte een recordhoogte als gevolg van de grotere geoogste oppervlakte met hogere opbrengsten. De druivenoogst pakte stabiel uit in vergelijking met het vorige oogstseizoen.
Terwijl de sterke vraag de invoer in de eerste helft van 2019/20 dreef, leidden de maatregelen in het kader van Covid-19 tot een lagere vraag en een lagere invoer na maart. De consumptie van vers fruit nam af, terwijl de vraag naar verwerkte makkelijk te conserveren producten leidde tot recordcijfers voor de verwerking van appelen en peren. De verwachting is dat de consumptie van versproducten in Bulgarije in 2020/21 weer zal toenemen mocht Covid-19 in 2021 een halt worden toegeroepen.
Peren
De opbrengsten uit de Bulgaarse perenteelt is in 2019/20 met 62% gestegen ten opzichte van 2018/19. Het geoogste areaal is met 22% toegenomen, waarbij de gemiddelde opbrengst met 32% is gestegen ten opzichte van het vorige jaar.
Het grootste deel van de perenoogst was afkomstig uit het zuidwesten van Bulgarije, dat in 2019 goed was voor 32% van het totale perenareaal en 47% van de opbrengst. De biologische perenteelt was in 2018 goed voor ongeveer 9% van de totale productie.
Voor 2020/21 ziet het er voor de perentelers nog rooskleuriger uit: Een MinAg-rapport van begin november geeft aan dat het geoogste areaal en de opbrengst met respectievelijk 27 en 10% gestegen zijn, wat resulteert in een 40% hogere opbrengst. De beraamde tonnage komt neer op 5.500 ton peren in 2020/21.
Overeenkomstig is de consumptie van peren ook gestegen in het land. Per hoofd van de bevolking eet elke Bulgaar ongeveer 1 kg peren per jaar. En ook de vraag naar vers perensap is meer dan verdrievoudigd ten opzichte van 2018/19. Door de goede inlandse vraag steeg ook de perenimport in 2019/20 met 14%, met name vanuit Griekenland en Turkije. In 2020/21 zal de invoer naar verwachting stabiel blijven, misschien met een gematigde groei om aan de groeiende lokale vraag te voldoen.
Bron: USDA