Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
jaaroverzicht juli

Brexit onafwendbaar, VMP failliet

Juli 2020. De brexit, lange tijd in de media ondergesneeuwd door het coronavirus, is sinds begin deze maand onafwendbaar en zal vanaf 1 januari 2021 definitief zijn met of zonder deal. Ondernemers mogen zich gaan voorbereiden op extra papierwerk om de handel op het VK, na Duitsland en België de belangrijkste handelspartner van Nederland, voort te zetten.

In juli wordt ook een exportverbod gezet op Argentijnse citroenen omdat er Citrus Black Spot is gevonden op de citroenen. De hausse van de citroenenexport is dan al achter de rug. Handelaren verwachten dat de exportstop de prijs van citroenen een boost kan geven in Europa.

Het is ook de maand dat de Belgische aardappeltelers geen CIPC meer mogen gebruiken in de bewaring van aardappelen. In oktober volgt ook het verbod voor Nederland. Belgapom moet echter nog wat extra waarschuwingen de deur uit sturen dat je de kiemremmer niet meer mag gebruiken. Over Belgapom gesproken. Romain Cools kondigde deze maand zijn aftreden aan en presenteerde de nieuwe CEO van Belgapom: Tom Vandenkendelaere die vanaf 2021 de taken van Romain Cools zou overnemen. Later in het jaar kondigde Tom echter aan de voorkeur te geven aan een zetel in het Europees parlement om daar de belangen van de sector te behartigen.

Deze maand kijken de aspergetelers positief terug op het seizoen. Hoewel corona de afzet naar de foodservice flink heeft beperkt zijn de telers toch positief over de behaalde opbrengsten. Een belangrijke reden daarvoor was een beperkt aanbod dit jaar. Bij de blauwe bessen wordt het echter duidelijk dat de lentevorst in Polen voor flinke schade heeft gezorgd in de teelt van de vroege rassen met een reductie van zo’n 30-40%. Niet alleen in Polen hebben ze last van slecht weer. In Italië beschadigde hagel de teelt van onder meer kersen, abrikozen, perziken, nectarines en pruimen.

De oogst van de Suikermais ging deze maand ook weer van start met de eerste primeurteelt van onder het folie met gunstige vooruitzichten door een lege markt en flinke vraag uit Engeland. Verder was er een beperkte vraag naar meloenen op de markt en ging de prijs voor gember verder omhoog. Eind juli kwamen ook de eerste Nederlandse spruiten weer op de markt.

Op 2 juli bereikte ons ook het nieuws dat Ronald Hin van Hin Fresh Company op 29 juni onverwachts is overleden. Ronald begon zijn werkzaamheden in de AGF bij Frankort&Koning en startte daarna zijn eigen firma Robico International.

De Groot Fresh Group is in juli wederom het doelwit van criminelen. Twee woningen in Kerkdriel worden beschoten welke een verband hebben met de groothandelaar in groenten en fruit.

Veel nieuwbouwprojecten volgen ook in de zomer. Zo wordt de Spaanse Polder op de schop genomen en start Kloosterboer met de bouw van Cool Port II. Een volledig automatisch multi-customer hoogbouwvrieshuis met een opslagcapaciteit van 60.000 palletplaatsen op City Terminal Rotterdam.



Ook Heemskerk Fresh & Easy is bezig met een uitbreiding van 27.500 m2 naar 42.000 m2. Met de viering van het 60-jarige bestaan van het bedrijf. Daarvoor werd ook een jubileumtruck aangeschaft geïnspireerd op het ontwerp van de eerste auto’s die oprichter Wim Heemskerk meer dan een halve eeuw geleden kocht. Ook Orange DLS vierde deze maand een jubileum (20 jaar).  

Meer nieuwbouw was er ook bij Digrom Immo in Zundert. Het nieuwe vrieshuis met een vloeroppervlakte van 9475 m² en een hoogte van 16,5 meter komt naast het bestaande Vrieshuis te liggen. Verder werd uitbreiding aangekondigd bij Nature’s Pride en Koelhuis Dronten.

In juli gingen we ook langs bij het nieuwe DC in Den Hoorn van Trofi, Trofi Pack, Van der Helm en Fresh4U. Het nieuwe DC telt 3.000 palletplaatsen koelruimte en rijpcellen met nog eens een capaciteit van 500 pallets. Begin april, midden in de eerste Corona-weken, was het pand operationeel.



In juli was er in de sector ook sprake van een ‘apen-schandaal’. Nadat dierenrechtenorganisatie PETA berichtte dat er aapjes werden ingezet om kokosnoten te plukken. De handelaren in kokosnoten voor de versmarkten herkennen het probleem maar gaven aan dat dit niet speelt in de versmarkt. "Wij hebben met onze eigen ogen gezien dat op de farms waar wij mee samenwerken, de kokosnoten worden geoogst door mensen met lange stokken en er komt geen aap aan te pas,” aldus een importeur.

Op 17 juli kwam het nieuws binnen dat Vegetable Market Place (VMP) faillissement heeft aangevraagd. Bij het bedrijf waren 11 mensen in dienst. VMP werd in 2001 opgericht en kasgroenten vormden de hoofdmoot. Daarbij werden de groenten voornamelijk van de vrije markt betrokken, al werd ook met een aantal vaste telers samengewerkt. Directeur Gert Middelburg noemde vooral de onstuimige groei en de onzekerheid rond het coronavirus als voornaamste factoren van faillissement.

Het UWV kwam in juli ook met de bedragen die bedrijven hadden aangevraagd in het eerste pakket van het NOW-steunpakket. In ruil voor de steun zou namelijk de aanvraag openbaar worden gemaakt.

Op 22 juli bereikte ons het nieuws dat Joop Zwaan was overleden van Firma de Mooij waar hij sinds 1980 werkzaam was. Op de Spaanse Polder en veiling Barendrecht was ‘Ome Joop’ ook geen onbekende. 


Op 31 juli bereikte ons ook het nieuws van het overlijden van Cees Nijssen van Nijssen klimaat- en koudetechniek.