Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'het aardbeiencentrum van Europa'

Uit de oude doos: De RBT-veiling in Breda

De RBT veiling in Breda, languit de Rooms-Katholieke Baroniesche Tuinbouwvereniging. Was lange tijd een van de grotere veilingen in Nederland. Hoewel er een gemengd pakket werd aangeboden van groenten en fruit waren de aardbeien er het stokpaardje. Van oudsher was de regio van Breda immers het centrum van de aardbeienteelt in Nederland en volgens enkele aardbeientelers in de omstreken zelfs de top van Europa. Ook veel vollegrondsgroenten kwamen vanuit de omliggende streek naar de veiling.

Ingang van de RBT-veiling in 1984 met daarom heen de akkers (Stadsarchief Breda, Collectie Johan van Gurp)

De klok in Breda aan de Heilaarstraat in 1989 (Stadsarchief Breda, Collectie Johan van Gurp)

De RBT werd opgericht in 1903 onder de naam Baroniesche Tuinbouwvereniging en kreeg in 1917 haar katholieke signatuur. In 1927 verhuisde de veiling van de binnenstad naar de Belcrumpolder en in 1969 naar de Heilaarstraat waarrond nog altijd veel handelen in het groenten en fruit zijn gesitueerd. Toentertijd alleen maar handig want de grote commissionairs konden zo hun pakket direct verladen. 

De aardbeien waren het stokpaardje van de veiling (Stadsarchief Breda, Collectie Johan van Gurp, 1978)

De RBT was in de naoorlogse jaren een groeier. In Zundert kwam er een afdeling bij in 1947 voor de snellere verwerking van het zachtfruit uit de regio. Later fuseerde de veiling met die van Bergen op Zoom (1990) en de veiling in Drunen (1991). Snel daarna stokte de groei van de veiling. De omzet van 372 miljoen gulden in 1991, duikelde in ’92 naar 337 miljoen gulden. en in ’93 klom het weer op naar 340 miljoen gulden. De toenmalige directeur omschreef het jaar ’93 toen als ‘slecht, slecht en nog eens slecht.” De reden voor de omzetdaling was vooral door een toenemende concurrentie uit andere Europese landen als België, Frankrijk, Spanje en Marokko. Maar ook in eigen land is er concurrentie van de telers in het Westland waar regelmatig Brabantse commissionairs gaan shoppen.

Handel van groenten en fruit in 1996, het jaar dat de veiling ophield te bestaan (Stadsarchief Breda, Collectie Johan van Gurp)

Ook vollegrondsgroenten kwam veelvuldig voorbij (Stadsarchief Breda, Beeldcollectie Breda)

Om de concurrentie het hoofd te bieden kiest de RBT in de jaren daarna voor samenwerking. Eerst in het Samenwerkingsverband Zuid-West met o.a. de Utrechtse veiling en in oktober 1996 gaat de RBT op in The Greenery als een van de locaties. Tot ongenoegen van de aangesloten telers wordt hun trotse veiling ‘gedegradeerd tot een collectiepunt’. De handel vindt immers plaats in Barendrecht en de zachtfruitdivisie in Utrecht. “Ik noem dat hinken op drie gedachten,” vertelde aardbeienteler Louis Geerts tegenover BN de Stem in 1996. “Met zo’n teer product moet je niet het land door gaan slepen.” Teler Piet de Jong sloot zich daarbij aan. “Aardbeien kun je niet drie weken tevoren verkopen.”

Sortering van augurken op het terrein van de RBT in 1978 (Stadsarchief Breda, Collectie Johan van Gurp)

Bron: "RBT-veiling: weer slecht jaar", BN de Stem, 23-12-1993, p. 5; "Tuinders zien 'hun' RBT-veiling verloren gaan", BN de Stem, 28-11-1996, p. 7.; "RBT-veiling wordt VTN-filiaal", BN de stem, 15-10-1996, p. 7.

Beeldmateriaal: Stadsarchief Breda, Collectie Johan van Gurp (BN de Stem), (nr. JVG19960617018, JVG19760616027, JVG19890503004, JVG19780823035 en JVG19840323064)  Beeldcollectie Breda (D4765)