Het is winter. Alles is nog steeds wit. En het vriest dat het kraakt. Het levert veel mooie plaatjes op, maar zorgt ook voor de nodige overlast. Gisteren maakten we al melding van lege schappen in diverse supermarkten. Gisteren werd ook duidelijk dat diverse kassen flink zijn beschadigd door de hoeveelheid sneeuw op de daken.
Bijzondere plaatje uit het Westland. De eerste schademeldingen aan kassen zijn al binnen. #sneeuwdruk pic.twitter.com/veLTrWd2Uf
— Peter Post (@p_post) February 7, 2021
Door ophoping van stuifsneeuw is vanavond een gedeelte van een warenhuis aan de Opstalweg in Naaldwijk bezweken onder het gewicht van de sneeuw. pic.twitter.com/4oA21yveCc
— Wijkagenten Naaldwijk (@WagNaaldwijk) February 7, 2021
Mooie plaatjes
Eén van de vrachtwagens van Willem Dijk AGF raakte door de sneeuwval in de problemen, maar werd te hulp geschoten door een tractor van boerderijwinkel Vedelaar.
Net bij één van de betere Betuwse fruittelers wezen kijken. De onderstammen krijgen een deken van sneeuw om beschermd te worden tegen de extreme vorst. Goed idee @buitenburg 👍😃 pic.twitter.com/49MynxTdHc
— Marcel (@LeeuwisMarcel) February 8, 2021
De wereld is oneindig bij het biodynamische akkerbouwbedrijf van de familie Westra in Dronten pic.twitter.com/GzRbt5Wmqn
— Nautilus Organic (@Nautorganic) February 8, 2021
Winterbloemkool
P.N Slagter kijkt terug op een spannend weekend. "Alle weersvoorspellingen staan ondertussen op aantal dagen flink onder de 0 graden, dikke storm en veel sneeuw. Na wat wikken en wegen hebben we besloten om de winterbloemkool af te dekken met doek in de hoop de ze de vorst zullen overleven", aldus het bedrijf op Facebook.
Wat is winterbloemkool?
"Vaak krijgen wij de vraag wat nou precies winterbloemkool is. Winterbloemkool zijn bloemkoolplanten die wij begin augustus in de grond doen. Deze moeten de winter overleven zodat we ze van maart tot begin mei kunnen oogsten. Ze moeten dus overwinteren. Echter is dit een risicoteelt, een aantal dagen vorst kan er al voor zorgen dat ze kapot vriezen", aldus P.N Slagter.
Dilemma
"Nu kunnen wij 2 dingen doen. 1: De bloemkool niet afdekken, geen extra kosten maken en hopen dat ze het overleven. 2: de bloemkool afdekken met doek met het risico dat al het doek kapot waait, veel kosten maken en dan is het nog maar de vraag of ze kolen het overleven", schrijft het bedrijf. "Wij hebben gekozen voor optie 2. Nu maar hopen dat het allemaal goed gaat."
Onwerkbaar weer, wat kan ik doen als werkgever in de Open Teelten?
Momenteel is een groot gedeelte van Nederland gehuld onder een pak sneeuw en is het flink aan het vriezen. Dit kan zogenaamd onwerkbaar weer opleveren. "We spreken van onwerkbaar weer indien de werkzaamheden door ongunstige weersomstandigheden niet kunnen worden verricht door de werknemer. Ook ná een periode van slecht weer kan er bijvoorbeeld nog sprake zijn van een slecht bewerkbaar land, waardoor er gebrek aan werk ontstaat, schrijft Werkgeverslijn land- en tuinbouw op haar website.
Conform artikel 16 lid 4 van de cao Open Teelten is de werkgever gehouden het feitelijk loon door te betalen indien de werkzaamheden door ongunstige weersomstandigheden niet kunnen worden verricht door de werknemer. De werknemer is gehouden om voor de werkgever andere werkzaamheden op het bedrijf te verrichten. Op dit moment kan geen aanspraak worden gemaakt op de regeling onwerkbaar van het UWV. Dat komt omdat er nog geen nieuwe cao Open Teelten is met een aangepaste bepaling voor de regeling onwerkbaar weer zoals de minister voorschrijft.
Overbruggingsregeling
Tot 1 januari 2018 konden werkgever en werknemer in onderling overleg een arbeidsovereenkomst met toepassing van de overbruggingsregeling overeenkomen. Op grond van deze overbruggingsregeling kan de werkgever in de periode van 15 november tot 1 april bepalen dat de werkzaamheden als gevolg van directe of indirecte weersgesteldheid maximaal 30 dagen worden onderbroken. Gedurende de periode van overbrugging dient de werkgever 100% van het feitelijke loon door te betalen aan de werknemer. Per 1 januari 2018 is deze overbruggingsregeling gesloten en worden er geen nieuwe deelnemers meer toegelaten. Meer informatie over de overbruggingsregeling op de website van Colland Arbeidsmarkt.