Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
VS: Wortelen kunnen effect van diabetes gen verminderen
Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door betacaroteen, een stof uit wortelen."
‘De afgelopen 7-9 jaar hebben onderzoekers steeds meer genetische risicofactoren gevonden. Een aantal van deze factoren zijn erg sterk en hebben veel effect, maar van veel factoren is de invloed nog niet helemaal duidelijk. We hebben nog geen opzienbarende ontdekkingen gedaan waaruit blijkt dat ziekten als diabetes type 2 een genetische basis hebben,’ zo vertelt de auteur van het onderzoek, Dr. Atul Butte, universitair hoofddocent van de systeem geneeskunde binnen de kindergeneeskunde aan Stanford.
Met gebruik van data van het National Health and Nutrition Examination Survey, vond hij samen met zijn collega’s vijf grote factoren die verband houden met diabetes. Alle vijf factoren, waaronder de aanwezigheid van betacaroteen (een voorloper van vitamine A) en een vorm van vitamine E, konden worden gemeten in het bloed of de urine. Vervolgens is er onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van die vijf stoffen bij mensen met de 18 meest voorkomende genetische combinaties die verband houden met diabetes. Zo keken de onderzoekers of bepaalde DNA-patronen overeenkomen met bepaalde aanwezige stoffen.
Anders gezegd blijkt dat een genetische afwijking op zichzelf niet genoeg is. Die genetische mutatie kan wel, gecombineerd met hoge of lage aanwezigheid van zekere voedingsstoffen, het lichaam aanzetten om minder effectief glucose te produceren. Dit kan gelden voor mensen met de genetische variant SLC30A4; dit staat voor een proteïne dat betacellen helpt om insuline aan te maken in de alvleesklier. Dit is van groot belang voor het afreken van glucose. Zowel betacaroteen (komt veel voor in wortelen) en gamma-tocoferol (een vorm van vitamine D die veel voorkomt in plantaardige vetten zoals canola olie en margarine) hebben invloed op het gen en het risico op diabetes type 2.
Een hoger betacaroteengehalte beschermt tegen diabetes en verbetert vermoedelijk de effectiviteit waarmee het gen insuline produceert. Een verhoogd gamma-tocoferolgehalte verhoogt daarentegen juist het risico op de ziekte.
‘De resultaten suggereren dat je, wanneer je genetische aanleg hebt voor diabetes type 2, alleen maar het betacaroteengehalte in je voedsel moet verhogen en dat dit dan misschien de genetische afwijking kan compenseren,’ zo stelt Butte. Buttes bevindingen zijn voorlopig nog onder voorbehoud en verder onderzoek moet aantonen of een verhoogt betacaroteengehalte daadwerkelijk genoeg is om het effect van de diabetes-veroorzakende genetische variant te compenseren. Maar volgens Butte lijken de eerste resultaten positief.