Zou de cactusvijg op korte termijn uit kunnen groeien tot een even belangrijk gewas als soja of maïs en als biobrandstof en duurzaam voedsel- en voedergewas kunnen dienen? Volgens een recent gepubliceerd onderzoek van de universiteit van Nevada is deze plant, die goed bestand is tegen hitte en weinig water nodig heeft, geschikt als bron van energie en voedsel op plaatsten waar voorheen geen duurzame gewassenteelt mogelijk was.
De wereldwijde klimaatveranderingsmodellen wijzen erop dat periodes van droogte in de toekomst langer en intenser zullen zijn en dit zal zowel hogere temperaturen en een lagere beschikbaarheid van water tot gevolg hebben. Veel gewassen, waaronder rijst, maïs en sojabonen, hebben een maximale temperatuurgrens, en andere traditionele gewassen, zoals alfalfa, hebben meer water nodig dan in de toekomst mogelijk voorhanden zal zijn.
"Droge gebieden zullen nog droger worden als gevolg van klimaatverandering," zegt John Cushman, professor biochemie en moleculaire biologie van de universiteit. "In de toekomst zal er steeds vaker sprake zijn van dit soort droge perioden en dat zal gevolgen hebben voor de teelt van gewassen zoals maïs en soja."
Foto: Unr.edu
Hernieuwbare energie stimuleren
Cushman en zijn team publiceerden onlangs de uitkomsten van een vijfjarige studie naar de cactusvijg als hittebestendig commercieel gewas dat weinig water vereist. Het onderzoek, dat werd gesubsidieerd door het Experiment Station en het Voedsel- en landbouwinstituut van het Amerikaanse ministerie van Landbouw, was de eerste langlopende veldproef met een Opuntia-soort in de Verenigde Staten en bedoeld om de geschiktheid van het gewas te evalueren als schaalbare biobrandstof die fossiele brandstof zou kunnen vervangen.
De resultaten van het onderzoek, dat plaatsvond bij het Experiment Station Logandale in het zuiden van Nevada, wezen uit dat de Opuntia ficus-indica de hoogste fruitproductie had terwijl zij 80% minder water verbruikte dan traditionele gewassen.
"Maïs en suikerriet zijn de voornaamste bio-energiegewassen maar hebben drie tot zes keer meer water nodig dan de cactusvijg," zegt Cushman. "Dit onderzoek heeft aangetoond dat de productiviteit van de cactusvijg vergelijkbaar is met die van deze belangrijke energiegewassen maar dat zij maar een fractie van het water verbruikt en een hogere hittetolerantie heeft waardoor zij beter opgewassen is tegen klimaatverandering."
Cactusvijgen zijn geschikt als bio-energiegewas omdat het een veelzijdig meerjarig gewas is. Wanneer het niet wordt geoogst als biobrandstof dan is het geschikt als koolstofreservoir, dat koolstof uit de atmosfeer opneemt en het op een duurzame manier opslaat.
Voor meer informatie:
“Five‐year field trial of the biomass productivity and water input response of cactus pear (Opuntia spp.) as a bioenergy feedstock for arid lands.”
Informatie over het cactusonderzoek van Cushman is hier te vinden.