Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioTropic bananen nu in vouwkratten in plaats van kartons

Groothandel BioTropic startte een jaar geleden het project 'Herbruikbare verpakkingen voor bananen' en vertrouwt nu op herbruikbare EPS-kratten, speciaal ontwikkeld voor bananen. Voortaan worden de bananen dus verpakt, gerijpt en geleverd in herbruikbare kratten. Deze stap is niet alleen bedoeld om het verpakkingsafval te verminderen, maar ook om de kwaliteit van de banaan te beschermen.

Eén vouwkrat kan meer dan 40 keer worden gebruikt. Dit bespaart grondstoffen voor 40 kartons, wat betekent dat elk jaar ongeveer 200.000 kartons niet hoeven te worden geproduceerd, waardoor hulpbronnen, bossen en het milieu worden gespaard. Ook het verpakkingsafval zal verminderen, aangezien de vroegere kartons voor eenmalig gebruik bestemd waren.


Op de achtergrond zijn de opvouwbare kratten in de stelling te zien.

Optimale bescherming
BioTropic betrekt zijn biologische bananen uit de Dominicaanse Republiek. Sinds 2007 heeft het daar een eigen teeltproject onder de naam 'Milagros', een telersvereniging bestaande uit verschillende lokale leden. In het verpakkingsstation worden de bananen nu verpakt in de groene vouwkratten en geladen voor transport naar Europa.

Volker Schmidt, operations manager in de Dominicaanse Republiek: "De vouwkratten hebben hun nut al bewezen. De bananen zijn beter beschermd tijdens het transport, omdat de kratten vrij robuust zijn." Tegelijkertijd nemen ze door de vouwwijze ook veel minder ruimte in dan een karton, waardoor ze efficiënter kunnen worden opgeslagen in het verpakkingsstation.

Sascha Suler

Voordelen in de hele waardeketen
"De besparingseffecten zetten zich voort in onze bananenrijpingsfaciliteit," zegt Sascha Suler, operationeel manager bij BioTropic in Duisburg. "Door de vele luchtgaten in de kratten kan het natuurlijke rijpingsgas ethyleen het fruit gemakkelijker bereiken. Hetzelfde voordeel doet zich voor tijdens de opslag; er wordt minder energie gebruikt om de temperatuur te regelen."

Met behulp van stickers die op de bananen zijn geplakt, kunnen consumenten een QR-code scannen die hen naar een recente video op YouTube brengt. Daar kunnen ze meer te weten komen over de biologische rijping van bananen en de achtergrond van de overstap naar de herbruikbare vouwkrat.

Voor meer informatie:
Sascha Suler
BioTropic
Daimlerstraße 4
47167 Duisburg, Duitsland
+49 203 518 760
[email protected]
www.biotropic.com

Publicatiedatum: