Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Heron Farms, Charleston

Zeekraal uit overdekte zoutwaterfarm in het licht van de klimaatverandering

Sam Norton dacht niet al te veel na over de eerste zeekraal die hij uit de zoutmoerassen net ten noorden van Charleston, South Carolina, verzamelde. In 2003 was hij een nieuwsgierig kind dat op zeewetenschapskamp ging en hij genoot van de zoute scheuten als zomerse nieuwigheid. Toen hij meer dan tien jaar later aan een masteropleiding Milieustudies begon, begon Norton te experimenteren met de teelt van zeekraal, in de hoop dat hij de oogst ooit aan lokale restaurants en markten zou kunnen verkopen.

Afgelopen november realiseerde Norton zijn droom toen hij zijn eerste oogst van zeekraal aan lokale restaurants en distributeurs leverde en ook de online-verkoop startte. De zeekraal, die Norton verpakt in plastic verpakkingen van 30 gram, zijn afkomstig van Heron Farms, zijn niet-traditionele tuinbouwonderneming in een van de industriƫle buurten van Charleston. In plaats van de zeekraal in de modder te telen, kweekt Norton ze in een pakhuis in een ruimte van 90 m2, in wat misschien wel 's werelds eerste overdekte zoutwaterfarm is.

Het is een testcase voor zoutwatertuinbouw, waarvan Norton gelooft dat het de ecosystemen aan de kust veerkrachtiger en productiever kan maken in het licht van de klimaatverandering en de stijgende zeespiegel.

Zeekraal behoort tot het geslacht Salicornia en staat ook bekend als hanepoot, krabbekruid, krabbekwaad, kaalkruid, zeegrappe en zouterik.

De zoute groenten heeft nooit een prominente rol gespeeld in de legendarische culinaire tradities van Charleston. "Historici weten bijna niets over de eetgewoonten van de inheemse Cusabo-stammen, die de Salicornia meer dan 1000 jaar geleden in Charleston en omgeving hebben gebruikt," zegt Matt Lee, journalist en kookboekauteur, die in Charleston is opgegroeid. "Maar in de moderne tijd hebben we nergens geen citaten gezien in oude kookboeken of mondelinge overleveringen, of wat dan ook, die zouden kunnen duiden op bekendheid of gebruik van de Salicornia."

Voor meer informatie:
Sam Norton
Heron Farms
www.heronfarms.com

Publicatiedatum: