Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Proefopstelling is gebouwd

Voormalig fruitteler Kees Groense ontwikkelt ZIBO-nachtvorstventilator

Al acht jaar werkt Kees Goense uit het Drentse Marwijksoord aan de ontwikkeling van een optimale nachtvorstventilator voor de fruitteelt. Inmiddels is het zover dat de machine commercieel gebouwd wordt door Zinger Mechanisatie in Borger, meldt NFO.

Kees Groense runde tot voor kort samen met zijn vrouw Ria een fruitteeltbedrijf in Marwijksoord. Inmiddels is hij de zestig gepasseerd en is het bedrijf verkocht aan jonge mensen die het bedrijf voortzetten. Goense over de ventilator: “De ZIBO-ventilator draait 360 graden om zijn as, waardoor ieder deel van het perceel tot drie hectare iedere vijf minuten wordt voorzien van warmere lucht. Bij types die werken met een aanslag duurt het op de uiteinden veel langer voordat er weer lucht passeert.”

De proefopstelling in Borger 

De machine levert een luchtverplaatsing van 41 kuub per seconde en werkt al bij een toerental van slecht 466 toeren. Dat maakt de machine geluidsarmer en energiezuiniger.

De ZIBO-nachtvorstventilator is (nog) niet opgenomen in het onderzoek van TU Delft, waarvoor afgelopen week metingen plaatsvonden bij Fruvo in Krabbendijke. Goense heeft wel contact met de onderzoekers, maar zijn eigen ventilator was nodig op zijn voormalig fruitbedrijf en dus niet beschikbaar voor het onderzoek. Wellicht dat in de toekomst wel metingen mogelijk zijn, oppert Goense.

Geïnteresseerde telers kunnen al wel een kijkje nemen bij de speciaal opgebouwde proefopstelling in Borger. 

Bron: NFO

Publicatiedatum: