Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 16/2021:

'Duits aanbod heeft de handel op de aspergemarkt stevig in hun greep'

Het Duitse aanbod, dat zeer duidelijk toenam, had de aspergemarkt inmiddels stevig in hun greep. Het voorjaarsachtige weer intensiveerde de vraag. Desondanks viel het aanbod op sommige plaatsen te groot uit, zodat de handelaren hun prijzen moesten verlagen wanneer ze overschotten wilden voorkomen. Maar er konden op sommige plaatsen ook prijsverhogingen geregistreerd worden: zo stegen in Frankfurt aanvankelijk de prijzen, eer ze tegen het weekend weer licht daalden.

In München leidde een schaars aanbod tot stijgende prijzen: de asperges van buiten de regio overtuigden daar niet altijd wat betreft hun kwaliteit. In Keulen schommelden de prijzen per dag, maar alles bij elkaar konden ze hun niveau van de voorgaande week niet houden. Griekse leveringen arriveerden in het bijzonder in Berlijn en hadden in de andere plaatsen hooguit een aanvullend karakter.Voor de rest doken er nog Nederlandse asperges op, echter slechts in Keulen en Berlijn.

Bij groene asperges nam de binnenlandse aanvoer sterk toe. In Frankfurt kostten ze maximaal 6,50 euro per bos van 500 gram en in Berlijn maximaal 14 euro per kg. De vraag was goed en kon zonder problemen gedekt worden. Importen uit Spanje en Italië completeerden het aanbod, maar werden door de klanten eerder verwaarloosd in zoverre er voldoende Duitse asperges beschikbaar waren.

Appelen
Zo langzaam aan nam het aanbod aan Duitse appelen af. De vraag kon weliswaar nog steeds volledig gedekt worden, het was echter duidelijk dat het seizoen geleidelijk aan ten einde loopt.

Peren
Zuid-Afrikaanse peren domineerden duidelijk de markt. De verkoop verliep over het algemeen zeer vlot en de vraag kon zonder problemen worden gedekt.

Druiven
Zuid-Afrikaanse importen domineerden de markt. De handel verliep rustig. Het aanbod was voldoende in evenwicht met de afzetmogelijkheden. De distributeurs hoefden hun prijzen maar zelden te corrigeren.

Aardbeien
Het aanbod nam flink toe, vooral de Nederlandse en Italiaanse leveringen werden groter. Spaanse aardbeien verloren aan betekenis.

Citroenen
Zeer weinig Turkse en Griekse ladingen flankeerden de Spaanse citroenen die op sommige plaatsen monopolieachtig beschikbaar waren.

Bananen
De klanten namen gemiddelde hoeveelheden af. Het aanbod was in evenwicht met de afzetmogelijkheden. Desondanks kwam het vaak tot prijsverhogingen.

Bloemkool
Het aanbod aan dominerende Italiaanse en Duitse partijen nam toe, terwijl Franse en Spaanse leveringen aan betekenis verloren.

Sla
Bij kropsla was het Belgische aanbod groter dan het Duitse aanbod. Het aanbod aan Duitse sla breidde zich uit, wat zijn uitwerking had op de prijzen.

Komkommers
Het Duitse aanbod domineerde de markt, gevolgd door Nederlandse en Belgische. Het aanbod was duidelijk toegenomen. De vraag bleef achter bij het aanbod, waardoor de prijzen daalden.

Tomaten
Er stond een veelzijdig assortiment gereed, waarbij trostomaten domineerden. Deze stamden hoofdzakelijk uit Nederland, België en Italië. Het aanbod was gegroeid en de handelaren moesten hun prijzen vaak naar beneden bijstellen wanneer ze overschotten wilden voorkomen.

Paprika's
Nederlandse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Spaanse en Turkse leveringen. Het aanbod had zich uitgebreid, aan de vraag kon over het algemeen zonder problemen worden voldaan.

Bron: BLE

Publicatiedatum: