In Senegal is het Nationaal Agentschap voor Herbebossing en de Grote Groene Muur onlangs begonnen met het inzamelen van dadelpitten om het Senegalese bosareaal te herstellen, aangezien het land 40.000 ha bos per jaar verliest. Het Nationaal Agentschap voor Herbebossing en de Grote Groene Muur voert daarom de initiatieven op om aangetaste landbouwgrond te herstellen. Het nieuwste initiatief van het agentschap is erop gericht om in het West-Afrikaanse land duizenden bomen te planten.
In een rapport van 2018 zei de Wereldbank dat Senegal 81.480 km2 bosbedekking had. Maar elk jaar gaat 40.000 ha bos verloren door menselijke activiteit. De meest getroffen gebieden bevinden zich in de Ferlo, in het oosten van Senegal, in de Sine Saloum in het westen en in Casamance in het zuiden.
Om het bosareaal hopelijk te herstellen, is ASERGMV van plan dadelpalmen te gebruiken. Haïdar el-Ali uit, de directeur van het Nationaal Agentschap voor Herbebossing en de Grote Groene Muur: "Dadelpalmen groeien goed in het hele Ferlo-gebied. Deze bomen zijn ook zeer interessant voor de biodiversiteit vanwege hun vermogen om water vast te houden, waardoor ze kunnen overleven tijdens het droge seizoen."
De aanplant van dadelpalmen zal ook de dadelimport verminderen. Dadels worden op grote schaal geconsumeerd tijdens de ramadanperiode. Dit fruit, zeer vaak gekonfijt, is afkomstig uit Tunesië, de grootste exporteur ter wereld, die in 2018/19 120.000 ton dadels op de internationale markt afzette.
Bron: afrik21.africa