Marokko teelt zowel druiven voor consumptie als voor het maken van wijn. Volgens Fatiha Charrat, marketingdirecteur bij Delassus, is de teelt van de laatste categorie toegenomen in het land, maar hebben tafeldruiven nog altijd de overhand. "In 2018 telde het druivenareaal in Marokko 51.000 hectare. Sindsdien zijn er nieuwe ranken geplant, met name van rassen voor de wijnproductie. In 2019 bedroeg de totale druivenproductie 427.140 ton. 75% van de druivenproductie is bestemd voor consumptie en de overige 25% voor de verwerking tot gedroogd fruit en wijn."
Het druivenseizoen zal binnenkort aanbreken en Charrat vertelt dat Delassus een aantal drukke weken voor de boeg heeft. "In het krappe afzetvenster van half mei tot half juli worden er ongeveer 6.000 ton Marokkaanse druiven geëxporteerd. Deze druiven worden geteeld in gecertificeerde hightech kassen met druppelirrigatie en verwerkt in pakstations met snelkooksystemen. In deze faciliteiten, die zich veelal in Taroudant en Marrakech bevinden, wordt er met premium beschermde rassen gewerkt. De voornaamste rassen die Marokko exporteert zijn Early Sweet, Sugra One en Crimson. Andere smakelijke rassen die de afgelopen drie jaar werden geïntroduceerd, zijn de pitloze rassen Passion Fire (Arra 29) en Sugar Drop (Arra 30) en het blauwe ras Prima met pit."
Charrat verwacht dat het volume exportdruiven dit jaar toe zal nemen en dat het seizoen langer zal duren nu nieuwe ranken productief worden. "Delassus heeft de ambitie om een referentiepunt voor Marokkaanse druiven te worden. Onze strategie is om de beste nieuwe rassen te leveren, die zich onderscheiden op het gebied van smaak, productiviteit en houdbaarheid. Nu veel jonge rassen dit seizoen productief worden, rekenen we op een oogsttoename van 36%. Daarnaast zal het seizoen langer duren en pas de derde week van juli eindigen. We verwachten tegen 2023 een export van 2.000 ton te behalen, waarvan ongeveer 50% zal bestaan uit witte, 35% uit rode en 15% uit blauwe druivenrassen."
De belangrijkste markten voor Delassus zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. "Iedere markt heeft zo zijn voorkeuren als het aankomt op rassen," zegt Charrat. "Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de grootste markten voor onze druiven. Duitse consumenten zijn niet zo dol op blauwe rassen, maar staan wel open voor witte en rode druivenrassen. In het Verenigd Koninkrijk bestaat er een voorkeur voor de rassen Midnight Beauty en Sable. Aangezien Delassus deze twee rassen in haar portfolio heeft, kan zij in de vraag van de Britse markt voorzien. Marokko concurreert met Egypte waardoor de prijzen in mei onder druk staan. In juni zouden de prijzen echter weer op een normaal niveau moeten komen."
Hoewel de Marokkaanse teler en exporteur zich aanvankelijk voornamelijk op witte druivenrassen richtte, is de nadruk de afgelopen jaren meer in de richting van blauwe en rode rassen verschoven. Charrat licht dit toe: "Delassus teelt en exporteert al ruim 15 jaar druiven. We richtten ons op witte rassen, maar toen we onze druiventeelt uit wilden breiden, hebben we met succes een aantal bekende, blauwe pitloze Sunworld-rassen in Marokko geïntroduceerd: Midnight Beauty en Sable. We telen ook de rode rassen Passion Fire (Arra) en Timco (SNFL). Binnen het segment witte druivenrassen zullen we dit seizoen naast onze bekende Arra-rassen ook het SNFL-ras Ivory exporteren."
Voor meer informatie:
Fatiha Charrat
Delassus Group
+212 665 186 868
[email protected]
www.delassus.com