Chloorprofam (CIPC), een stof die wordt gebruikt om voor het conserveren van aardappelen, is sinds juni 2019 verboden door de Europese Commissie - met een handelsvergunning die op 8 januari 2020 afliep - op aanbeveling van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), die had vastgesteld dat CIPC en de belangrijkste metaboliet, 3-chlooraniline, consumenten blootstellen aan acute en chronische voedingsrisico's.
Het gebruik van CIPC is nog steeds toegestaan in Canada, maar kan in de toekomst ook daar worden verboden. Daarom besloot Agrinova's, een onderzoekscentrum voor aardappeltelers ten noorden van Quebec wetenschappers in te schakelen om een vervangende stof te vinden.
Diverse teams van vrouwelijke onderzoekers als Nathalie Bourdeau van Innofibre en Isabel Desgagné-Penix van de Universiteit van Quebec in Trois-Rivières (UQTR), hebben zich tot het boreale woud gericht. Op de website van Radio-Canada is in verband hiermee de volgende uitleg te vinden: “Michelle Boivin, student-onderzoeker aan UQTR, verzamelt boomschors, takken en naalden uit de residuen van de warmtekrachtcentrale Saint-Félicien in Lac-Saint-Jean, voordat ze als energiebron worden verbrand. Het idee is om de van belang zijnde moleculen te extraheren voordat ze terug naar de fabriek worden gestuurd.”
Er zijn tests uitgevoerd met zwarte sparren, gele berken en balsemsparren. Na enkele maanden experimenteren ontdekte Michelle Boivin dat extracten van zwarte sparren effectief werkten tegen kiemen (takken en naalden) en tegen bepaalde ziekten (antimicrobiële eigenschappen van de schors). Er wordt daarom nu ook op grote schaal getest op aardappelen die zijn opgeslagen in de onderzoeksopslagruimten van Agrinova.
Na enkele maanden van experimenteren, laten de producten die op ontkieming zijn getest resultaten zien die vergelijkbaar zijn met CIPC. "Met betrekking tot de kiembeheersing zien we een efficiëntie van rond de 94-95%. Extract van zwarte sparren is daarnaast effectief tegen ziekten als zachtrot, veroorzaakt door de Pectobacterium-bacterie. De efficiëntie ervan wordt geschat op ongeveer 90%,” legt Sophie Massie uit. “In Quebec zijn maar heel weinig producten geregistreerd om te worden gecontroleerd op zachtrot na de oogst, wanneer ze in opslagruimten worden opgeslagen. Het is daarom heel goed nieuws dat we misschien een veelbelovend middel hebben gevonden tegen dit soort ziekten,” vertelt Sophie Massie.
De geteste extracten kennen echter wel een lagere efficiëntie tegen droogrot en werkten niet tegen de Dickeya-bacterie.
Hoewel wetenschappers en telers tevreden zijn met deze positieve resultaten, zullen er nog meer onderzoeken moeten worden uitgevoerd vóór het middel op de markt wordt gebracht. Er zal met name naar de veiligheid van het middel en de mogelijke impact op de smaak en de kleur van gewassen moeten worden gekeken.
Bron: ici.radio-canada.ca