Het blauwe bessenseizoen kan nog een eindje mee in Huelva. De verwachtingen voor de rest van het seizoen – deze en volgende maand – zijn zelfs nog goed, in de lijn van de reeds behaalde goede resultaten.
“Dit jaar heeft de storm Filomena, die in januari over het Iberische schiereiland raasde en in Huelva vooral voor lage temperaturen zorgde, de oogst van de vroege rassen met meer dan een maand vertraagd. En opmerkelijk: diezelfde kou heeft de oogst van de latere variëteiten net vervroegd”, zegt Manuel Cerpa van het Sevilliaanse exportbedrijf Berry Dealer. “De sector hield begin januari al zijn hart vast. Het leek er immers op dat alle rassen in de maand april samen een productiepiek zouden kennen: de vroege rassen later dan normaal, en de late rassen net vroeger.”
Manuel Cerpa en Pablo González, respectievelijk commercieel directeur en manager van Berry Dealer
“Gelukkig brachten maart en april milde temperaturen. Als de blauwe bessen niet voldoende zonlicht krijgen en de temperatuur niet boven een aangename 25ºC uitkomt, verloopt het rijpingsproces langzamer. De piek die we dus eerst gevreesd hadden is er uiteindelijk nooit gekomen”, zegt Manuel. “Momenteel zitten de vroege rassen, zoals Snowchaser of Windsord, in hun laatste stadium en de middenrassen, zoals Ventura, Emerald of Jewel, bevinden zich nu op de top van hun kunnen. Voor hen liggen nog twee weken in het verschiet. Van de late variëteiten zijn we reeds begonnen met de pluk van de rassen die wat vooroplopen en binnen 10 dagen zullen we ook van start kunnen gaan met de rest”, legt de commercieel directeur uit.
Dit perspectief biedt zeer goede vooruitzichten voor wat nog rest van het seizoen. “Tot op het einde verwachten we gelijkmatige opbrengsten”, zo zegt Manuel Cerpa.
Sterke marktvraag
Volgens de expert is de vraag naar blauwe bessen ook dit jaar erg sterk geweest. “En ondanks het feit dat er aanvankelijk in Huelva een flink hogere opbrengst dan vorig jaar werd aangekondigd, bleken er gedurende meer dan driekwart van het seizoen tekorten te zijn.”
“We dachten eerst 40 à 50% meer hoeveelheden te kunnen plukken dit jaar, gezien de volwassenheid van de struiken, de vele hectares en het type rassen. Dat was een raming op basis van cijfers uit het verleden. Maar die voorspelling is nooit uitgekomen. Sommige variëteiten hebben minder gepresteerd in de vorm van een langzame maar gestage productie. De verwachte piek heeft zich niet voorgedaan. Maar het belangrijkste is dat de prijzen goed zijn gebleven”, benadrukt hij.
De blauwe bes is zelfs het zachtfruit uit Huelva dat dit seizoen het beste rapport kan voorleggen, zo benadrukt Manuel. “Ook de frambozen hebben het goed gedaan, vooral omdat de prijzen goed waren in de winter. Dat kwam door de schaarste, maar wat er aan fruit was, was wel van goede kwaliteit. Ook de prijzen van aardbeien zijn goed te noemen dit jaar, maar de stemming is bedrukt in de sector”, merkt hij op. “De meeste telers uit Huelva zijn ongelukkig omdat de volumes niet meewillen. En de goede prijzen kunnen de problemen niet verdoezelen waar de telers mee te maken hebben: claims, kwaliteitsproblemen en lage opbrengst. Bij sommige rassen ontbrak er tot 50% van de oogst. Op het einde van de rit klopt de rekening dan niet.”
Oogst blauwe bessen in rest van Europa loopt vertraging op
Terwijl de milde temperaturen in het voorjaar ervoor hebben gezorgd dat de blauwe bessen uit Huelva uiteindelijk niet de gevreesde productiepiek hebben gekend, wat ongetwijfeld tot een overaanbod zou hebben geleid, blijft het weer, ook in de eerste meidagen, de teelt in de rest van Europa parten spelen. De buitenteelt en ook de tunnelteelt heeft er vertraging opgelopen.
“De zachtfruitteelt onder glas ontsnapt aan die situatie. We hebben het dan voornamelijk over België en Nederland, waar ze al begonnen zijn met de pluk van aardbeien en de import uit Spanje al hebben stilgelegd. Maar in de andere landen is de vraag nog steeds groot en worden er zelfs nog programma's afgesloten voor een deel van volgende maand, omdat ze geen zicht krijgen op wanneer precies de eigen productie op gang gaat komen. Ze beseffen alleszins dat ze de import nog nodig zullen hebben", legt de expert uit.
"Ook in de blauwe bessenteelt hebben de andere Europese landen tussen de 15 en 20 dagen vertraging. Spanje zal zeker nog een plaatsje vinden op de markt in mei en juni. En zelfs met goede programma's!”
Europa is de belangrijkste bestemming voor de blauwe bessen van het Spaanse Berry Dealer, dat het zachtfruit uit het westen van Andalusië ook naar het Midden-Oosten en Azië overvliegt als een interessante aanvulling op de export binnen Europa. Ook de inspanningen van de sector om meer markten aan te boren voor de blauwe bessen uit Huelva bieden het exportbedrijf nieuwe kansen. Zo heeft de Braziliaanse markt onlangs zijn poorten geopend.
“We hebben al werk gemaakt van de eerste contacten op de Braziliaanse markt. We zien daar zeker veel kansen liggen en we zijn nu bezig met het bekijken van het protocol om aan de Braziliaanse eisen te voldoen”, zegt Manuel. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het een markt wordt dat ons in de toekomst nog mooie momenten zal bezorgen”, besluit de commercieel directeur.
Voor meer informatie:
Manuel Cerpa
BerryDealer
[email protected]
+34 647 207 257
Pablo González
+34 657 673 064
[email protected]
www.berrydealer.com