Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru kan dit jaar tot 200.000 ton blauwe bessen exporteren

De export van Peruaanse blauwe bessen bedroeg vorig jaar 160.000 ton, wat 27% meer was dan in 2019. En de vooruitzichten blijven positief, want er wordt voor dit jaar een nieuwe stijging van 22% voorspeld. "De export van blauwe bessen zou tot 200.000 ton kunnen stijgen," zo liet Daniel Bustamante, voorzitter van de exportvereniging Proarándanos, optekenen in het vakblad Agronoticias. "Dit is geheel te danken aan de investeringen in de voorbije jaren, voordat het coronavirus uitbrak”, aldus Bustamante.

In 2020 waren de Verenigde Staten de belangrijkste exportbestemming voor de Peruaanse blauwe bessen. De VS namen 50% van het totaal voor hun rekening, terwijl Europa en het Verenigd Koninkrijk 36% en Azië 13% van de Peruaanse blauwe bessen importeerden. Het exportseizoen begint in juli en eindigt in maart. De piek vindt plaats tussen augustus en december. “De exportprijs is vorig seizoen over het algemeen licht gedaald en lag niet op een erg hoog niveau”, zo ging de voorzitter verder.

Hoge productiekosten
“Maar de productiekosten zijn wel gestegen, alsook de kosten voor het transport van de pakstations naar de havens. Dat is een rechtstreeks gevolg van de pandemie, want alle sectoren zijn gedwongen geweest om extra kosten te maken om te kunnen voldoen aan alle coronamaatregelen zoals onder meer social distancing, werkschema’s en bijkomende inspecties”, legde Bustamante uit.

“De logistieke kosten stegen in sommige gevallen met 10%, afhankelijk van het bedrijf, leverancier en regio. Ook de kosten voor meststoffen zijn aanzienlijk gestegen”, merkte de voorzitter van Proarándanos nog op.

Bron: agronoticias.pe

Publicatiedatum: