Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Colruyt Group liet aardappelen 'mishandelen' door KU Leuven

Automatisch detecteren stootblauw door onder de schil te kijken

Tholen – Colruyt Group gaat wel erg ver als het gaat om kwaliteitsverbetering van aardappelen. Voor een proefproject lieten ze een aantal aardappelen door KU Leuven expres 'mishandelen', zodat er blauwe vlekken zouden ontstaan. Aan het uiterlijk van de aardappelen was niets te zien, maar de blauwe plekken die de aardappelen opliepen werden wel gedetecteerd door de hyperspectrale camera die onder de schil van de aardappel kan kijken. Daarmee tonen ze aan dat de stap naar commerciële toepassing van deze techniek mogelijk is. “Het is belangrijk dat meer partijen hiermee aan de slag gaan,” aldus Rony Neufkens, afdelingschef aankoop AGF bij Colruyt Group.


Stootblauw is pas te zien na het schillen

Binnen het aardappelproject, waarbij Colruyt Group samen met telers en verpakkers rond de tafel zit, kwam stootblauw als belangrijk kwaliteitsprobleem naar voren. Stootblauw ontstaat tijdens het rooien en/of de verdere verwerking van aardappelen. De mate waarin het optreedt is afhankelijk van de groeiomstandigheden en het ras. Colruyt Group hanteert hierin 0-tolerantie, maar het probleem is zeer lastig te detecteren. Het blauw manifesteert zich onder de schil en komt alleen bij het nemen van proefmonsters naar voren.

Op zoek naar een oplossing bleek dat KU Leuven een techniek had om in een aardappel te kijken. “We maken hierbij gebruik van hyperspectrale camera’s en machine learning software die ons inzicht geven tot een paar mm onder de schil van de aardappel. In de testzetting hebben we de verwerkingssnelheid van deze informatie zodanig kunnen versnellen dat het mogelijk is stootblauw in aardappelen op een transportband te constateren,” vertelt onderzoeker Niels Wouters van KU Leuven. “We hebben gewerkt aan een snelheid van 12 centimeter per seconde, gebruikelijk bij aardappelsorteerders nu, waarbij we met een nauwkeurigheid van 85 tot 95%, afhankelijk van de variëteit, konden bepalen of een aardappel al dan niet gezond was. Door optimalisatie kunnen deze parameters verder verbeterd worden.”


Hyperspectraal systeem detecteert stootblauw onder de schil

Volgens KU Leuven is de ontwikkeling in hyperspectrale camera’s zodanig dat de techniek zich leent om verder commercieel in te zetten. Colruyt Group hoopt dat de techniek voor stootblauwdetectie snel wordt opgepakt. “Niets is zo vervelend voor de klant wanneer je een groot deel van de aardappel moet wegschillen. Dat is verloren en geeft een slecht gevoel,” aldus Rony Neufkens. “Daarom willen we deze kennis niet voor onszelf houden. Het is belangrijk dat meer partijen hiermee aan de slag gaan.”

In komende Primeur 5 verschijnt een uitgebreid artikel over het onderzoek naar stootblauw door Colruyt en KU Leuven.

Voor meer informatie:
Silja Decock
Colruyt Group
Edingensesteenweg 196 - 1500 Halle 
+32 (0)2 363 55 45 
[email protected]
www.colruytgroup.com