Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Caïro scherpt waterverbruik voor irrigatiedoeleinden aan

De Egyptische regering heeft een nieuwe strategie onthuld om de waterschaarste in het land het hoofd te bieden en overweegt zelfs een wet in te voeren voor extra heffingen op irrigatiewater. Ook wil zij de teelt van waterintensieve gewassen beperken om de waterstand van de Nijl te beschermen. 

"Egypte is voor 85% van haar waterbehoefte afhankelijk van de Nijl. Alleen al de rijstteelt kost jaarlijks meer dan 10 mln m3 water en dat is meer dan een zesde van de watermiddelen die de Nijl het Noord-Afrikaanse land biedt," zo schreef Hhaled Ghanem, professor biologische landbouw aan de Al-Azhar Universiteit in Egypte, in een artikel dat in 2017 door SciDev.Net werd gepubliceerd. Andere waterintensieve gewassen die in Egypte worden geteeld, zijn suikerriet en bananen. 

Gemiddeld levert de Nijl Egypte jaarlijks zo'n 5,5 mld m3 water. Het land is echter niet in staat om in de vraag naar water van haar meer dan 100 mln inwoners te voorzien en heeft dan ook 30 mld m3 water extra nodig. 

De regering is van plan om de teelt van waterefficiënte gewassen, zoals die van groenten en fruit, te promoten boven die van rijst, waarvan het areaal in 2019 meer dan 445.154 hectare telde. Naast de rantsoenering van Nijlwater, waarvan het debiet duidelijk daalt, zal de nieuwe strategie van de Egyptische regering kleinschalige teeltbedrijven ook weerbaarder maken tegen waterstress, een fenomeen dat steeds problematischer wordt en het gevolg is van klimaatverandering. 

Bron: afrik21.africa
Foto: Dreamstime.com

Publicatiedatum: