Met een CO2-voetafdruk van 195,16 gram CO₂ per kilo fruit, is de uitstoot van de Canarische banaan die in Spanje in het schap ligt zes maal kleiner dan die van een traditionele banaan, zo certificeert AENOR, een toonaangevende Spaanse organisatie op het gebied van certificering van beheerssystemen, producten en diensten.
De CO2-voetafdruk geeft de hoeveelheid broeikasgassen weer die tijdens het hele teeltproces worden uitgestoten, maar er is geen eenvormig milieulabel voorhanden voor alle producten dat aangeeft in welke mate ze het milieu vervuilen. Daarom heeft ASPROCAN, de koepelorganisatie van de bananentelers van de Canarische Eilanden, de Europese Unie gevraagd een gemeenschappelijk label toe te passen op alle producten, zo vertelde de manager van de koepelorganisatie, Sergio Cáceres, aan de Spaanse televisiezender La Sexta. Een van de voordelen van een milieulabel is dat de consument dan precies weet hoeveel een product vervuilt zodat hij een bewustere aankoopkeuze zou kunnen maken.
Esther Domínguez, hoofd van de technische afdeling van ASPROCAN, benadrukt dat de nabijheid van de Canarische Eilanden tot het Iberische schiereiland uiteraard een belangrijke bijdrage levert aan de lagere CO2-voetafdruk.
Bron: lasexta.com