Tholen - Bij Staay Food Group is het Spaanse steenfruitseizoen weer gestart. Het bedrijf behoort al jaren tot één van de grote spelers in deze productgroep. "Tot week 26 verwachten we een redelijk normaal verloop van het seizoen. Maar als de situatie echt zo blijkt te zijn als nu wordt aangegeven, krijgen we daarna tot het einde van het seizoen met drastisch tekorten op het gebied van perziken en nectarines te maken", aldus Nico Veldhoen, die bij Staay Food Group onder andere verantwoordelijk is voor het Spaanse steenfruit.
"De problemen zullen zich aandienen als het Lerida het seizoen begint. Dan start namelijk ook het seizoen in Noord-Italië, Griekenland en Macedonië op, wat normaliter grote leveranciers van Oost-Europa zijn en waar de vorst grote sporen heeft nagelaten. Ook de Franse steenfruitoogst is door de vorst drastisch gereduceerd. Frankrijk zal naar verwachting dit jaar en vraagmarkt zijn in plaats van een aanbieder van perziken, nectarines en abrikozen. Al met al zijn alle ingrediënten aanwezig om een duur jaar te worden voor perziken en nectarines. Alle ogen zijn op Spanje gericht, waar wij een flink areaal aan ons gebonden hebben. Wij denken hiermee onze vaste afnemers ook dit seizoen goed te kunnen bedienen."
"Zuid-Italië heeft geen problemen. Spanje leek in eerste instantie de nodige vorstschade te hebben in de noordelijke gebieden, maar die valt toch minder groot uit dan werd verwacht. In Zuid-Spanje en ook in Murcia voorzie ik geen noemenswaardige problemen, al werkt het weer momenteel niet zo mee. De problemen zitten hem dan ook niet in de komende vier weken, maar in de periode daarna tot het einde van het seizoen. Dan kan er best eens een bizarre situatie ontstaan", vervolgt Veldhoen.
"Vorig jaar begonnen we in week 17 met het aanbieden van Spaans steenfruit, nu zijn we iets later gestart. Het fruit is allemaal nog redelijk aan de prijs. Op dit moment is er nog niet gek veel stemming op de markt, maar als je alles bij elkaar optelt, gaat dat wel omslaan en heeft het alles in zich om een duur jaar te worden. Ik zit inmiddels zo'n veertig jaar in deze handel, maar zoals dit seizoen heb ik het niet eerder meegemaakt, al was 2003 ook een memorabel jaar, waarin een groot deel van de steenfruitproducties verloren ging", vervolgt Nico.
"De grootste tekorten voorzie ik in de perziken en nectarines. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Spaanse telers in alle teeltgebieden eerder veel perzikbomen hebben gekapt, dus die aanvoer is sowieso niet meer zo groot als een aantal jaar geleden. Aangezien Spanje met paraguayo's nauwelijks concurrentie heeft, zal die aanvoer wel op niveau blijven. Ook de Spaanse kersenproductie lijkt met de hardere soorten goed onder controle," besluit Nico.
Voor meer informatie:
Nico Veldhoen
Staay-Hispa
+31 180 679 142
[email protected]
www.staayfoodgroup.nl