De druiventelers in Maharashtra zijn er niet gerust op, ondanks het feit dat 106.000 ton druiven in 7.964 containers uit de staat zijn geëxporteerd tijdens de aanhoudende Covid-19 pandemie en een reeks lockdowns. De telers zijn verbitterd dat de groei van het aanbod hen niet heeft geholpen omdat de prijzen op de wereldmarkt zijn gedaald.
De druivenexport uit Maharashtra is dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar. In 2019-20 exporteerde Maharashtra 92.342 ton druiven in 6.842 containers.
Het district Nashik exporteerde 96.028 ton. Dit betekent dat het goed is geweest voor 90% van de gehele druivenexport van Maharashtra, terwijl het district Sangli 6.124 ton heeft verladen (6% van de gehele druivenexport).
Nederland is een belangrijke exportbestemming voor druiven uit Maharashtra: 64% van het fruit gaat naar dit land. Meer dan 68.406 ton druiven zijn naar Nederland geëxporteerd in 5.153 containers. Meer dan 19.575 ton druiven zijn geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk in 1.389 containers. Naar Duitsland is ongeveer 9.857 ton druiven geëxporteerd. Finland, Denemarken, Litouwen, Spanje, Zwitserland, Ierland en Polen zijn verschillende exportmarkten voor druiven uit Maharashtra.
Volgens gegevens van de Agricultural and Processed Foods Export Development Authority, hebben Karnataka, Andhra Pradesh en Telangana geen druiven geëxporteerd vorig jaar in aanvulling op het huidige jaar tot 12 mei.
Niet nuttig
Jagannath Khapre, voorzitter van de All India Grape Exporters Association: "In vergelijking met vorig jaar is de export gestegen, maar dit heeft de telers op geen enkele manier geholpen. Het goede aanbod heeft de marktprijzen gedurende het hele seizoen laag gehouden, behalve de laatste paar dagen. De druivenprijzen waren laag en de telers kregen geen noemenswaardige opbrengst."
Vilas Shinde, voorzitter en algemeen directeur van Sahyadri Farms, een in Nashik gevestigde FPC, verklaarde: "De binnenlandse markten crashten en daarom wilden meer telers hun producten exporteren. Als gevolg daarvan is het exportvolume sterk gestegen. Scheepvaartmaatschappijen en supermarkten in Europa waren de belangrijkste begunstigden. Scheepvaartmaatschappijen verhoogden de tarieven met ongeveer 40% en Europese supermarkten die een monopolie op de markt hebben, kochten druiven tegen een lage prijs."
Shinde verklaarde dat de druivenexport de vraag op de Europese markt overtrof. "Alleen grote hoeveelheden druiven exporteren zal de telers niet helpen. We moeten een strategie ontwikkelen om het aanbod op de binnenlandse en buitenlandse markten te beheersen."
Bron: NewswrapIndia