Europarlementariër voor de Spaanse politieke partij Ciudadanos en woordvoerder in de commissie Internationale Handel van het Europees Parlement, Jordi Cañas, heeft de Europese Commissie (EC) in een schriftelijke vraag verzocht om een onderzoek naar de vermeende fraude bij de export van tomaten uit de Westelijke Sahara met Marokkaans label, een praktijk die in strijd zou zijn met de Europese regelgeving en de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko.
Uit een rapport van de Spaanse NGO Mundubat blijkt dat tussen de 7 en 14% van de tomaten die Marokko naar Europa exporteert, afkomstig is van de percelen bij de stad Dakhla, gelegen in de Westelijke Sahara, een door Marokko bezet gebied. Van daaruit worden de groenten vervoerd naar de Marokkaanse stad Agadir, waar ze worden vermengd met tomaten uit de kassen van die streek. Daar worden de tomaten uit Dakhla uiteindelijk ook verpakt en geëtiketteerd als product afkomstig uit Marokko.
"De afzet van deze tomaten is in strijd met tal van Europese wetten en de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko, die bepaalt dat producten die in Europa aankomen een etiket moeten hebben dat de oorsprong van hun productie aangeeft", schrijft Cañas. "De Europese consument krijgt geen juiste informatie over de echte oorsprong van de tomaat."
Jordi Cañas merkt op dat deze situatie ook leidt tot oneerlijke concurrentie met Europese telers. "Dergelijke praktijken doen de tomatenteelt in Europese teeltlanden zoals Spanje drastisch dalen."
Daarom stelt hij de Europese Commissie voor een eigen onderzoek uit te voeren naar de vermeende frauduleuze praktijken die in het rapport van Mundubat aan de kaak worden gesteld. Hij vraagt de EC ook precies uit te leggen hoe het ervoor kan zorgen dat Marokko de associatieovereenkomst EU-Marokko en Besluit 2019/217 van de Raad respecteert met betrekking tot de producten die in de Westelijke Sahara worden geteeld.
Dit is evenwel niet de eerste parlementaire vraag die de Europese Commissie over dit onderwerp krijgt. Al in september 2019 richtten Manu Pineda en Sira Riego zich tot deze Europese instelling met het verzoek om een reactie op de illegale import in de EU van producten uit de door Marokko bezette Westelijke Sahara.
In de vraag die toen werd gesteld, werd de Commissie verzocht om te beoordelen in welke mate de import van deze producten schade toebrengt aan de Saharaanse bevolking, wiens hulpbronnen worden uitgeput door grote multinationals, en aan de telers in Europa. Er werd toen ook gevraagd een verplichting te overwegen om de producten van een label te voorzien die zou aangeven of ze uit Marokko of de Westelijke Sahara komen, zodat de consument hun ware oorsprong zou kunnen kennen.
Bron: agrodigital.com / europarl.europa.eu