Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mydibel recyclet aardappelschillen om koolstofneutraliteit te realiseren

Het Belgische familiebedrijf Mydibel, gespecialiseerd in de verwerking van aardappelproducten, heeft geïnvesteerd in een station voor de vorming van biogas om zo energie uit organisch productieafval te winnen, meldt Mydibel op haar website. 

"Jarenlang gingen de schillen naar boerderijen als veevoer, maar tegenwoordig wordt het vergist en het biogas wordt omgezet in elektriciteit. Hierdoor kunnen we inmiddels bijna volledig in onze eigen energiebehoefte voorzien", zegt Carlo Mylle, directeur van Mydibel.

Het is in deze context dat het bedrijf dit beleid wenst voort te zetten en eveneens uit te breiden. Zo is ook het PELUVAL-project ontstaan. Wat als doel heeft een natuurlijk extract te verkrijgen uit aardappelschil met een toepassing in de bescherming van aardappelgewassen.

Er werd al aangetoond dat bepaalde moleculen (glycoalkaloïden), aanwezig in aardappelschil, biocide werking hebben (fungicide = parasitaire schimmels, nematicide = tegen wormen, enz.) wat het interessant maakt op vele vlakken.

De eerste fase van het project bestond uit het bepalen van een ​​methode voor extractie en concentratie van deze moleculen. De tweede fase bestond uit de biocide activiteit van de extracten aan te tonen door het uitvoeren van proeven op drie belangrijke ziekteverwekkers in aardappelen en op verschillende plagen aanwezig op grote culturen.

Helaas zijn de resultaten verdeeld: de testen op ziekteverwekkers waren zeer overtuigend (remming van ziekten met lage dosis). Dit was echter niet het geval bij het bestrijden van plagen, zelfs niet met een grote concentratie van het extract.

Hoewel dit idee niet succesvol was, zet Mydibel zich verder in voor het verkennen van innovatieve manieren om aardappelen duurzaam te gebruiken.

Bron: Mydibel

Publicatiedatum: