Uit onderzoek blijkt dat 52% van de ondervraagden nog nooit gehoord heeft van de Opperdoezer Ronde, terwijl dit één van de meest authentieke aardappelen van Nederland is.
Al ruim 150 jaar wordt dit Nederlandse product gerooid op ambachtelijke wijze en uitsluitend in dezelfde streek. Sinds zijn oorsprong is het ras niet gemuteerd, een uitzonderlijk gegeven in de wereld van de aardappels. De smaak van de aardappel is nog even onveranderd lekker als decennia geleden. Ondanks dat de Opperdoezer Ronde een graag geziene gast is bij fijnproevers, blijkt de aardappel toch nog onbekend te zijn voor een groot gedeelte van de Nederlanders. Uit onderzoek van DirectResearch blijkt dat 52% van de ondervraagden zelfs nog nooit heeft gehoord van de Opperdoezer Ronde.
Onderzoek
Onder 518 respondenten gaf 52% aan dat zij geheel onbekend zijn met de Opperdoezer Ronde. Slechts 11% was bekend met zowel de aardappel en als haar bijbehorende BOB-status. Bij de ondervraagden die de Opperdoezer Ronde wel kende, beantwoorde 38% dat zij de aardappel nooit eten. Een groep van 4% gaf aan de aardappel altijd te eten.
"Niet zomaar een aardappel"
Rondom de kerk van Opperdoes in Noord-Holland, in een gebied van 160 hectare, groeit sinds 1865 de vastkokende aardappel Opperdoezer Ronde. Uitsluitend in dit stuk grond mag het ras worden geteeld. De aardappel is een echt seizoensproduct, dat alleen beschikbaar is van juni tot oktober. Om de uniciteit van de Opperdoezer Ronde te beschermen, heeft het sinds 1996 een BOB (Beschermde Oorsprong Benaming) status. In geen enkel ander deel van de wereld mag de Opperdoezer worden geteeld.
Ambachtelijk rooiproces
"De smaak van de Opperdoezer Ronde is nog even lekker als vroeger. Het ras is niet gemuteerd, waardoor de unieke smaak behouden is gebleven. Met haar karakteristieke en robuuste vorm, diepe ogen en dunne schil is deze aardappel heel herkenbaar. Om de tere schil van de aardappel te beschermen, moeten de Opperdoezers gerooid worden met de hand. Het ambachtelijke proces is al decennia onveranderd. Een uniek stukje historie in de hedendaagse tijd", aldus de organisatie van de Opperdoezer Ronde.
Voor meer informatie:
www.opperdoezerronde.nl