Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agreste

Kleinste Franse perzikoogst sinds 1975 zorgt voor prijsstijging

Agreste, de afdeling voor landbouwstatistieken van het Franse ministerie van Landbouw, heeft onlangs een aantal economische vooruitzichten met betrekking tot de perzik- en nectarineteelt gepubliceerd.

"Op 1 juli 2021 is de perzikoogst als gevolg van de vorst die alle regio's trof naar alle waarschijnlijkheid met 30% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en met 37% ten opzichte van het meerjarige gemiddelde. Daarmee zal de uiteindelijke opbrengst waarschijnlijk ook de kleinste worden sinds 1975. De Rhône-vallei is het meest getroffen gebied. Het beperkte aanbod maakt prijsondersteuning mogelijk en daardoor zijn de prijzen hoger dan die in voorgaande jaren."

Minder grote opbrengst in 2021
Gerekend vanaf 1 juli 2021 is de jaaropbrengst tot nu toe van gewone perziken, nectarines en pavies sinds de laatste raming (126.000 ton) naar boven bijgesteld. Niettemin zal deze zoals gezegd naar alle waarschijnlijkheid met 30% dalen in vergelijking met de opbrengst van 2020 en met 37% in vergelijking met het gemiddelde van 2016-2020. Hiermee is de verwachting dat de opbrengst van dit jaar de kleinste in 46 jaar zal zijn. De vorst heeft alle teeltregio's getroffen, maar vooral de Rhône-vallei. Daarbij lijkt het erop dat de nectarineteelt zwaarder is aangetast dan de perzikteelt.

In Languedoc en Roussillon is de opbrengst sinds de laatste raming  naar boven bijgesteld, omdat de gevolgen van de vorst minder groot bleken te zijn dan aanvankelijk was ingeschat. De regio Roussillon bleef relatief gespaard.

In Provence-Alpes-Côte d'Azur hebben de vorstperioden in de Vaucluse aanzienlijke schade aangericht, vooral omdat de groei van de gewassen voorliep op schema en dus al vergevorderd was. In mei hebben de frequente onweersbuien bovendien aanzienlijk wat fysiologische schade aangericht.

In de Rhônevallei was de vorst historisch, zowel in intensiteit (tot -10°C) als in duur. De bomen droegen hierdoor minder fruit, maar de maten van de nectarines en perziken op de gespaarde bedrijven waren relatief groot. Uiteindelijk wordt er een opbrengst verwacht die half zo groot is als normaal.

Volgens Medfel is de Europese oogst in 2021 in zijn geheel waarschijnlijk de kleinste in zeker 30 jaar. De vorst heeft de belangrijkste Europese perzik telende landen getroffen. Hierdoor zal de Italiaanse oogst voor het tweede jaar op rij erg klein zijn, 43% onder het vijfjarig gemiddelde. Griekenland rekent op een half zo grote opbrengst en Spanje verwacht een daling van een kwart van de opbrengst ten opzichte van het meerjarig gemiddelde in dezelfde periode.

Beperkt aanbod in juni
In juni 2021 hielp het beperkte aanbod de prijzen hoog te houden, ongeacht of het bedrijf al dan niet door de weersomstandigheden was getroffen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de grootte van de omzet in het Rhônedal gedaald (-2%) als gevolg van een kleinere oogst, maar juist gestegen in Languedoc en Roussillon (+5%).

In 2020 is de perzikoogst in een jaar tijd met 10% gedaald ten opzichte van het gemiddelde van 2015-2019. De sterkste daling vond plaats in de Rhône-vallei (-15%), een gebied dat sterk is getroffen door een werkelijk verwoestende vorstperiode in maart 2020, na een teelt die het jaar ervoor ook al kleiner was. Van juni tot september 2020 stegen de prijzen van perziken en nectarines over een heel jaar (+14% in vergelijking met 2019), terwijl deze al 22% boven de gemiddelde prijzen van 2015-2019 lagen.

In juni 2021 waren de prijzen stevig in vergelijking met dezelfde maand in voorgaande jaren (+22% over een jaar en +43% ten opzichte van het gemiddelde), een direct gevolg van het verminderde aanbod.

De start van het seizoen begon in Roussillon met een vertraging ten opzichte van dezelfde periode in 2020 en werd daarna voortgezet in le Gard et la Crau. De markt voor nectarine is dynamisch, in tegenstelling tot die van perzik, waarop in supermarkten de nadruk is gelegd.

De lage temperaturen van eind juni hebben de consumptie van kleine maten perziken afgeremd. De invoer vanuit Spanje is minder groot dan die van eerdere seizoenen, met name die van de perziken, als gevolg van de vorst die in dit land heeft plaatsgevonden.

In 2020 is de omzet van de perzikensector gestegen dankzij stevige prijzen op nationaal niveau met 3% op jaarbasis en met 8% in vergelijking met het gemiddelde van 2015-2019. 

Publicatiedatum: