Tholen - Landverschuivingen, drijvende auto’s door de straten, centrum Valkenburg dat is veranderd in een soort Venetië aan de Geul en waar zelfs voedseltekorten dreigen te ontstaan. "De hotels zitten vol evacuees, maar de leveranciers kunnen door het water Valkenburg niet bereiken", aldus Daan Prevoo op L1 Radio.
Het leger is ingezet voor evacuaties, Still uit liveblog NOS
Eind juni zorgde noodweer al voor een miljoenenschade bij telers in Noord-Holland en fruittelers in de Betuwe, komende dagen zal Zuid-Limburg de schade op moeten gaan maken.
Water is GEEN politiek spel!!!
— Willem Voncken (@willemvoncken) July 15, 2021
180mm in twee dagen tijd. We doen als boeren in #ZuidLimburg al jaren ons best om zoveel mogelijk water vast te houden maar hier is niks aan te houden. pic.twitter.com/kYQtb83IdP
Ook #wateroverlast inmiddels in #Meerssen. Mensen proberen met zelfgemaakte dammen hun woningen te redden. Sommige inwoners hebben nét geluk. #Limburg @RTLnieuws pic.twitter.com/cqviDZAlT8
— Nils Rompen (@nilsrompen) July 15, 2021
Veiling Zuid Limburg verwacht flink minder aanvoer van kersen en zachtfruit komende dagen. De regen levert voor het hardfruit vooralsnog geen problemen op. “De open kersenteelten kun je eigenlijk als verloren beschouwen. Voor de bedekte teelt geldt dat nog niet, maar ook daar zijn problemen. Door de vele regen is de bodem verzadigd. Kersen zuigen zich dan vol water, net als een spons, en kunnen daardoor barsten”, vertelt woordvoerder Robert Weusten. Het zogenaamde sponseffect kan ook bij ander zachtfruit optreden als aardbeien en rode bessen. Verderop in de keten zal ook rekening gehouden moeten worden met het noodweer. “Voor zowel kersen als zachtfruit geldt dat nat plukken de houdbaarheid flink korter maakt.”
Van teeltbedrijven die door de wateroverlast in problemen zijn geraakt is naar weten van Veiling Zuid Limburg gelukkig geen sprake. “Het is sterk afhankelijk van waar je bedrijf zich bevindt. Zuid-Limburg heeft een heuvellandschap, dus als je op een helling zit is de impact van de regen minder groot. De overlast zit hem vooral in dalen en bij rivieren.”
🌧️ Forse overstromingen vannacht in Zuid-Limburg! Door het centrum van Valkenburg dreven zelfs auto's voorbij... ongekend voor Nederland.
— Wouter van Bernebeek (@StormchaserNL) July 15, 2021
Compilatie van het noodweer: https://t.co/zkOTapqYAW
@helgavanleur @magnifiekZL @StormHour @NUnl @L1 @janvissersweer @ADnl @NOS @Weerplaza pic.twitter.com/TXPIRyHOeE
Bij horecaleverancier Geurten Groenten en Fruit is het geen business as usual maar het werk kan door. “Gelukkig is het bij ons droog, maar om ons heen is het flink nat”, vertelt bedrijfsleider Michel. Een klein deel van de klanten heeft wegens wateroverlast geen bestelling geplaatst. Bezorgers van Geurten zijn in alle vroegte ‘gewoon’ met de bestelling op weg gegaan. Door afsluitingen zijn restaurants niet allemaal even makkelijk te bereiken. “Maar door om te rijden komen ze er uiteindelijk wel. Als de klant heeft besteld moet je wel leveren natuurlijk.” Het personeel is grotendeels naar het werk kunnen komen. Een medewerker uit Valkenburg lukte dat niet, omdat daar geen bussen rijden.
Bizar wat er allemaal door de Maas wordt meegesleurd! Bij Borgharen is dat pas goed te zien @L1 #wateroverlast #limburg pic.twitter.com/RicedHVdnc
— Ruud van Broekhoven (@Ruud077) July 15, 2021
Een deel van het containerveld van biologische kruidenkwekerij Puur Aroma in Margraten is onder water komen te staan. “De brandweer heeft gisterenavond een groot deel van het water voor ons weggepompt. De rest is van nature weggetrokken. Hoger gelegen delen van de kwekerij zijn gelukkig niet ondergelopen”, vertelt Frank Radder. "Het is niet voor te stellen hoeveel regen er is gevallen en hoe het er nu bij staat. Echt een ongekende situatie. In Valkenburg dreven de auto's door de straat."
Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), belangenbehartiger van fruit- en vollegronds telers, stelde een noodnummer voor gedupeerden in werking. Hoe groot de schade is, is nog onduidelijk. ‘Het is nog te vroeg om de balans op te maken’, constateert Susanne Görtz, LLTB-hoofdbestuurder en portefeuillehouder Plant. ‘We zitten er nog middenin en houden ons hart vast voor wat er nog komen gaat.’ Dat er schade is, staat volgens Görtz buiten kijf. ‘De open teelten worden geconfronteerd met ondergelopen akkers die niet begaanbaar zijn. In de fruitteelt zien we kersen die letterlijk barsten door het vocht. Kleinfruit dat niet overkapt is, kun je afschrijven en als het wel overkapt is, is er een hoge schimmeldruk’, somt Görtz op. ‘Een concreet beeld van de schade krijgen we echter pas als het water weer weg is en er taxaties kunnen worden uitgevoerd.’
Vooral de oogst van kersen en zacht fruit lijkt getroffen. Zo meldt Groenten&Fruit dat kersenteler Broex in Gronsveld vooral schade constateert bij de onbeschermde kersen, de pruimen hangen er nog goed bij. Oogstrijpe vollegrondsaardbeien van teler Wim Notermans uit Noorbeek is verloren, maar erger nog vindt hij dat er minder klandizie is bij zijn boerderijwinkel De Oogstschuur. De toeristen zijn vertrokken. Notermans ziet ook een positief punt, want al het water is wel goed voor de hardfruitteelt.