Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse kersentelers rooien hun bomen

Het kersenseizoen in Apulië is nu voorbij, maar de woede van de telers lijkt, na een jaar dat werd gekenmerkt door lage prijzen en dagelijkse protesten, nog niet te zijn geweken, vooral niet na het opmaken van de eerste begrotingen van het seizoen 2021. “Uit de gemaakte berekeningen bleek dat de winst dit jaar, na aftrek van de verschillende arbeids- en beheerskosten, bijna nihil is. Daarom hebben we besloten om de eerste 2 hectare kersenbomen van enkele vroege en late rassen (Ferrovia, Giorgia, Bigarreau en Gray Star) te rooien”, zegt Leonardo De Leo, teler uit Sammichele di Bari, met 10 hectare kersenbomen.

Kappen en verwijdere van de kersenplanten. Sammichele di Bari - 15 juli 2021

“Als je beseft dat de opbrengst minimaal is, raak je er steeds meer van overtuigd dat je de inspanning en de pijn die je lijdt maar beter kunt beperken. Je kunt beter een rustiger leven kiezen, met een paar hectaren kersenbomen en deze beheren met de familie, zonder naar arbeidskrachten te moeten zoeken of jezelf in de schulden te steken. Rooien is de laatste keuze voor een landbouwer, maar de commerciële resultaten van dit kersenseizoen hebben vele landbouwers ertoe gebracht dingen te doen waarvan zij nooit hadden gedacht dat zij ze zouden doen. Tot de laatste paar dagen hebben we honderden kilo’s kersen geoogst en afgeleverd, en we worden beloond met de kruimels.”

“Negentig procent van de gerooide planten was in het zevende jaar na het verplanten en dus in volle productie. De gerooide oppervlakten zullen onbebouwd blijven of hoogstens worden gebruikt voor de teelt van granen, zodat we kunnen profiteren van de GLB-subsidies. Dit is een keuze die je beperkt en die je niet in staat stelt om te groeien. Ik besef ook dat je op deze manier het risico loopt altijd klein te blijven. Maar ze moeten ons niet komen vertellen hoe wij ons werk moeten doen. Daar passen we voor.”

Klik hier om de video te bekijken.