Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Giel Hermans: “Dat dit hartje zomer gebeurt, is nog wel het meest bizar”

Limburgse vollegrondsgroententeelt verandert lokaal in slagveld

Tholen - "Ongelofelijk, ik heb al veel meegemaakt, maar dit was zo bizar" zo reageert suikermaïsteler Giel Hermans uit Kessel op het noodweer dat Limburg afgelopen dagen trof. Zelf zag hij 15 hectare maïs verloren gaan. "Die heeft nu 48 uur onder water gestaan, dat is gewoon klaar." Maar hij telt tegelijkertijd zijn zegeningen. "Collega's hier in de buurt, maar vooral in België en Duitsland zijn er veel erger aan toe."

De teler wijst op de enorm grote lokale verschillen. "Ik woon drie kilometer van de Maas af, daar schijnt de zon. Ik ben nu gras aan het maaien. Maar 2 kilometer verder staat een collega tot zijn middel in het water." De collega waar Giel het over heeft, zag zijn hele teelt - groenten, aardappelen, uien - van 53 hectare in het water verloren gaan. "Nog een andere teler hier in de regio is 40 hectare kwijt. Dan ben je gewoon klaar voor dit jaar."

"We zitten hier in de lager gelegen delen van het land. Je weet dan ook dat het risico bestaat dat je een keer overstroomt. In de winter is dat ook niet eens zo'n probleem, maar het bizarre is dat dit hartje zomer is gebeurd. Dan heb je dus meteen een vet probleem", aldus Giel. "Wij hebben zelf ongelofelijk geluk gehad. Het water bleef 2 centimeter onder de grasdijk en is als het ware als een kalme stroom voorbij getrokken, wel zijn alle uiterwaarden ondergelopen."

"Al met al desastreus voor de zwaar getroffen telers. En ook de schade die het nagelaten heeft, is enorm. We hebben zowat alle achtergebleven rommel uit de Maas voorbij zien komen, van Dixies tot caravans en levende koeien. Je kunt het zo gek niet bedenken."

Het getroffen suikermaïsperceel van Giel is gelegen in de beste rivierklei. "Hier telen wij de maïs voor de late oogst. Nu zijn we twee weken eerder klaar. Ik heb gelijk onze leveranciers in Spanje opdracht gegeven om te gaan zaaien. Normaal starten we daar half oktober, als we nu 1 oktober kunnen starten met de Spaanse maïs, kunnen we het seizoen overlappen."


Het ondergelopen perceel, de suikermaïs is niet meer te zien

Voor meer informatie: 
Giel Hermans
Hermans Suikermaïs
Donk 1a
5995 PL Kessel (lb)
Tel: +31 (0)77 4629325
Mob: 06 54757764 
[email protected]
www.mielies.nl