Aardappelonderzoekers en -telers maken zich grote zorgen over het telen van voldoende voeding onder de stressfactoren van de klimaatverandering. Daarom kijken zij naar andere leden van de aardappelfamilie. Wilde verwanten van aardappelen zijn genetisch verwant aan de aardappelen die wij telen en consumeren en zij bevatten waardevolle eigenschappen die in consumentenrassen kunnen worden ingebouwd om te zorgen voor betrouwbare opbrengsten en aardappelen van hoge kwaliteit om de voedings- en voedingszekerheid te ondersteunen. Hoewel veel gewasverwanten niet eetbaar zijn, betekenen hun waardevolle eigenschappen dat we deze diversiteit moeten behouden voor toekomstig gebruik om onze voedingssystemen te versterken.
Daarom organiseerden de Crop Trust en het International Potato Center (CIP) onlangs "Using Potato Wild Relatives in Pre-Breeding" om de huidige stand van zaken in het werk met wilde verwanten van gewassen te bespreken en hoe deze belangrijke aardappelsoorten kunnen worden gebruikt ter ondersteuning van wereldwijde voedingssystemen.
Het tweedaagse panel bestond uit een verscheidenheid van onderzoekers uit de particuliere en de openbare sector die hun krachten bundelen om ervoor te zorgen dat de voedingsteelt gelijke tred houdt met de groei van de wereldbevolking.
Bron: cipotato.org