Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grotere oogst van zoete uien uit de Cevennen dankzij grote maten

Het is ongeveer tien dagen geleden dat de oogst van zoete uien uit de Cevennen eindigde. Hoewel het seizoen als gevolg van hevige regenval laat is begonnen, heeft deze vertraging uiteindelijk minder invloed gehad dan verwacht: "We hadden te maken met een periode van extreme hitte. Hierdoor konden de uien goed drogen en kon er vroeg met de oogst worden begonnen. Zelfs iets eerder dan was aangekondigd," legt Carl Grandidier van coöperatie Origine Cévennes uit.

Gezonde uien
Tot nu toe is de kwaliteit van de uien prima. “Dit jaar is vrij probleemloos verlopen. Vóór er conclusies getrokken kunnen worden, zal er natuurlijk naar de bewaarcapaciteit van de uien in gekoelde opslag gekeken moeten worden, maar aangezien de uien gezond de bewaring in gingen, is de kans groot dat ze er ook weer gewoon gezond uitkomen."

Grotere opbrengst en grotere maten
Hoewel het plantareaal dit jaar niet significant is toegenomen, heeft Origine Cévennes een opbrengst van in totaal 2.500 ton geoogste uien, een opbrengst van 300 ton meer dan die van vorig jaar. Deze grotere opbrengst is gekoppeld aan de aanwezigheid van grotere uienmaten.

Een normale afzetsnelheid
Bij de huidige afzetsnelheid kan Origine Cévennes de klanten waarschijnlijk tot eind maart, begin april bevoorraden. “De vraag kunnen we dit jaar vergelijken met die van 2019. We zetten rond de 75 ton per week af. Vorig jaar was het vooral het coronavirus dat voor een boost in de afzet zorgde, zelfs tot 116 ton per week. De huidige prijzen blijven hoewel ze niet bijzonder hoog zijn, gehandhaafd."

Grote problemen bij het verpakken
Een van de grootste problemen van dit seizoen zit hem in het verpakken van de uien. “Er is een ernstig tekort aan grondstoffen in de houtsector. Door deze situatie stijgen de prijzen. Het kost ons dan ook best veel moeite om de uien in kartonnen verpakkingen aan te leveren. Dat we onze uien niet goed kunnen verpakken, is dit seizoen misschien wel ons belangrijkste probleem."

Voor meer informatie: 
Carl Grandidier 
Origine Cévennes  
Route de Valleraugue 
30570 St-André-de-Majencoules, Frankrijk 
+33 6 79 29 49 11 
[email protected]   
www.oignon-doux-des-cevennes.fr