Volgens Shaun Francis, tuinbouwdeskundige van de Universiteit van Arkansas, zouden telers hun zoete aardappelen een poosje moeten laten rusten ter verbetering van de smaak en houdbaarheid.
Francis: "Zoete aardappelen blijven na het rooien metabolisch actief. Omdat het respiratieproces verdergaat, wordt zetmeel omgezet in suiker, wat de zoete smaak verklaart. Door de zoete aardappelen te laten rusten, verloopt dit omzettingsproces beter.
Een ander voordeel van het laten rusten is dat beschadigingen en kneuzingen die de zoete aardappelen tijdens het rooien hebben opgelopen, kunnen genezen. Het rusten kan onmiddellijk na het rooien plaatsvinden. Het is belangrijk dat de aardappelen zo snel mogelijk van de velden gehaald worden om beschadiging door de zon te voorkomen.
"Wanneer men zoete aardappelen bij vochtige weersomstandigheden rooit, laat de aarde rondom de wortelen dan een paar uur drogen. Hoewel men aarderesten kan verwijderen is het belangrijk om de vers gerooide zoete aardappelen niet te wassen. Bewaar de zoete aardappelen gedurende zeven dagen op een warme, vochtige plaats, idealiter bij een temperatuur tussen de 29 en 32 graden Celsius en een relatieve luchtvochtigheid van 80 tot 90%," aldus het advies van Francis.
Bron: uapnews.wordpress.com
Foto: Dreamstime.com